Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a membrilor Comisiilor pentru afaceri europene și a membrilor Comisiei pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Parlamentul României cu reprezentanții delegației Comisiei Europene din direcțiile generale RECOVER și ECFIN

Comisiile pentru afaceri europene și pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat și Camera Deputaților au avut marți, 8 noiembrie a.c., o întrevedere comună cu reprezentanții delegației Comisiei Europene din direcțiile generale RECOVER și ECFIN.
Din delegație au făcut parte senatorul Cristian Ghica, senatorul Daniel-Cătălin Zamfir, senatoarea Gabriela Crețu, senatorul Dănuț Bica, senatorul Andrei Hangan, senatoarea Anca Dragu, senatorul Alexandru Nazare, senatorul Radu-Ștefan Oprea, senatorul Nicolae Neagu, senatoarea Cristina Breahnă-Pravăț.
Delegația Comisiei Europene din direcțiile generale RECOVER și ECFIN a fost reprezentată de Céline Gauer, Luca ROSSI, Alexandru Alexe, Liana Goran, delegația fiind condusă de Céline Gauer, director general al SG RECOVER.
Discuțiile s-au axat pe subiecte de actualitate europeană, precum și implementarea Programelor  Naționale de Redresare și Reziliență (PNRR) și a programului REPowerEU.
În cadrul întrevederii Celine Gauer a subliniat importanța implementării eficiente și sustenabile a Programelor Naționale de Redresare și Reziliență. A apreciat pozitiv evoluția România și a menționat că are ”un plan PNRR foarte bine pus la punct, punând accent pe valoarea ridicată a alocărilor, prima cerere de plată fiind în valoare de cinci miliarde de euro, în România ca ajutor financiar, din totalul de 29 miliarde de euro”.
În discursul său, senatorul Daniel Zamfir a subliniat importanța dialogului și flexibilității în negocierea termenelor stabilite pentru implementarea programului național în condițiile macroeconomice actuale ,,Guvernul României mai poate renegocia termenele? Atunci când vorbim despre inflexibilitatea în procedura de renegociere de la Ministerul Energiei nu ați ținut cont de studiul Transelectrica, de contextul actual la nivel regional, unde se constată limpede că s-a degradat la nivel regional, studiul de adecvanță al companiei Trasnelectrica."
În intervenția sa, senatoarea Anca Dragu a pus accentul pe importanța sprijinirii aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană și realizarea unui efort comun de susținere a țărilor candidate. ,, Am dori să luăm în considerare o platformă în care măsurile sunt luate de bune practici, a calității vieții și bineînțeles să se beneficieze de aceste experiențe." a spus senatoarea.
Senatorul Alexandru Nazare a semnalat în cadrul discuțiilor faptul că ,,în tot acest proces, informațiile au fost clasificate, ținute secret luni de zile. Noi trebuie să ne adaptăm când va veni criza economică.  Trebuie ca să ajustăm planul PNRR, să fie cât mai transparent."
În discursul său, senatoarea Gabriela Crețu a subliniat importanța PNRR-ului și a sumelor alocate.  ,,România a trecut prin criză, pandemie, criza energetică, iar acum se așteaptă o criză economică, criza euro, climatică. Pentru România este important să folosim în mod eficace acești bani. Până acum, era mai ușor fără facturi de plată. Prețul energiei a început să crească și este nevoie de reforma modului în care funcționează piața energetică. Diversificarea resurselor energetice și-a pus accent pe energia eoliană și solară, biomasa, dar amintesc Comisiei Europene că, în România, de asemenea, există două tehnologii de redare foarte eficace, pentru a obține hidrogen de biomasă. Oare Comisia Europeană a ținut cont de aceste tehnologii?"
În intervenția sa, senatorul Ștefan – Radu Oprea a precizat faptul că ,,legat de Ministerul Energiei, anul 2026 este data limită pentru nouă uzină de proceduri pe gaz. Consider ca anul 2026 nu este relativ. De asemenea, există un preț pe care-l plătim pentru a presta dobânzile la garanții."
În încheierea întrevederii directorul general Celine Gauer a subliniat faptul că ,,Uniunea Europeană finanțează și sprijină investițiile publice. Dacă este o bună justificare, Comisia Europeană este deschisă pentru schimbare, pentru efectuarea reformei decarbonizării. Sursele alternative regenerabile, solare și eoliene sunt întreținute. În concluzie, este importantă valorificarea energetică a biomasei ca sursă alternativă în contextul actual al crizei energetice, dar să avem grijă să nu afectăm roadele agricole."
 
 
 
 



Go to top