Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, la reuniunea COSAC: „Balcanii de Vest reprezintă dovada că ideea europeană continuă să inspire și să motiveze și astăzi transformarea democratică a statelor”

Președintele Comisiei pentru afaceri europene a participat, în perioada 29-30 noiembrie 2021, în format de videoconferință, la Reuniunea celei de-a 66-a plenară a Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene (COSAC) în cadrul dimensiunii slovene a Consiliului UE.
Agenda discuțiilor, pe durata celor două zile, a inclus o evaluare preliminară a rezultatelor președinției slovene a Consiliului UE, parcursul european al statelor din Balcanii de Vest, rolul tinerilor în procesul decizional european și Conferința privind viitorul Europei.
În intervenția sa din cadrul sesiunii referitoare la perspectiva parcursului european al statelor din Balcanii de Vest, senatorul Angel Tîlvăr a evidențiat că „România rămâne un susținător puternic al unei politici de extindere credibile pentru Balcanii de Vest, mai ales într-un context de volatilitate politică crescută în regiune”.
Senatorul român a afirmat că „în ceea ce privește dimensiunea externă a Uniunii Europene, trebuie să continuăm să motivăm candidații care sunt angajați în perspectiva aderării la UE și care și-au declarat ferm alegerea strategică pro-europeană. Astfel, Balcanii de Vest reprezintă dovada că ideea europeană continuă să inspire și să motiveze și astăzi transformarea democratică a statelor”.
Într-o perioadă plină de provocări, precum cele actuale, senatorul Angel Tîlvăr a apreciat că UE a reușit să-și mențină angajamentul față de Balcanii de Vest și și-a reafirmat sprijinul constant  pentru perspectiva europeană a regiunii.  
Demnitarul român a salutat atât evaluarea pozitivă pe care Comisia Europeană a făcut-o Balcanilor de Vest, reflectată în Pachetul anual privind politica de extindere, publicat luna trecută, precum și lansarea negocierilor pentru Albania și Republica Macedonia de Nord și organizarea primelor conferințe interguvernamentale, până la finalul acestui an. În acest sens, Angel Tîlvăr a afirmat: „sper ca dialogul să permită identificarea celor mai bune soluții pentru consens și deblocarea situației actuale. Planul economic și de investiții, anunțat pentru regiune, deschide oportunități importante pentru redresarea economică pe termen lung și sprijină o tranziție verde și digitală – în conformitate cu principalele priorități ale UE.”
În finalul intervenției senatorul român a atras atenția asupra fenomenului „fake news” și al dezinformării din Balcanii de Vest „care reprezintă o amenințare clară la adresa funcționării instituțiilor democratice”. Angel Tîlvăr a afirmat: „Acesta este motivul pentru care comunicarea strategică necesită o atenție specială și un efort comun din partea UE dar și al statelor din regiune, pentru a promova vizibilitatea și beneficiile cooperării dintre UE și Balcanii de Vest”. Din delegație a mai făcut parte și  senatorul Anca Dragu, membru al Comisiei pentru afaceri europene a Senatului.
 
 
Elemente de context
Plenara Conferinței comisiilor pentru afaceri europene a parlamentelor din Uniunea Europeană reunește delegații ale comisiilor pentru afaceri europene din parlamentele naționale ale statelor membre și observatori din țările partenere din UE. În cadrul conferinței, parlamentarii au ocazia să discute aspecte ale agendei europene şi să facă schimb de bune practici parlamentare. Reuniunea plenară a COSAC închide seria evenimentelor organizate de Slovenia, în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de Portugalia.
Este o practică obișnuită pentru delegațiile COSAC să prezinte contribuții şi concluzii comune în atenția Parlamentului European, a Consiliului şi a Comisiei Europene.



Go to top