Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Discursul președintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, la sesiunea inaugurală a Reuniunii președinților Conferinței Organelor Specializate în Afaceri Comunitare și Europene – COSAC (București, 20-21 ianuarie)

 
 Stimați colegi,
Doamnelor și domnilor,
 
Am distinsa plăcere de a vă ura bun venit tuturor la Reuniunea președinților COSAC care deschide seria de conferințe interparlamentare pe care noi le vom organiza la Palatul Parlamentului, sub auspiciile dimensiunii parlamentare a Președinției rotative deținute de România.
Deoarece au trecut 12 ani de la aderare, România are acum rândul să prezideze Consiliul de miniștrii al Uniunii Europene.
Suntem mândri că deținem acest rol – întreaga țară, precum și românii care trăiesc și muncesc în străinătate împărtășesc deopotrivă această mândrie.
Următoarele șase luni vor însemna  o activitate susținută și angajată pentru puterea executivă și pentru puterea legislativă ale guvernului nostru, pentru a îndeplini corespunzător responsabilității Președinției.
Totodată, acesta va fi un bun prilej ca membrii Uniunii Europene să afle mai multe despre stilul nostru de lucru, comunicare și relaționare, precum și ca să afle mai multe despre Romania, inclusiv prin vizitarea acesteia cu ocazia reuniunilor.
Permiteți-mi să vă spun câteva cuvinte cu privire la importanța dimensiunii parlamentare a președinției noastre. Deoarece Uniunea Europeana se confruntă în prezent cu vremuri dificile, avem datoria, ca membri ai parlamentelor, să promovăm solidaritatea pe continent, să inspirăm și să sprijinim convergența, să consolidăm și să apărăm coeziunea în întreaga Uniuni Europene. Considerăm că aceste acțiuni sunt esențiale pentru a preveni ca decalajele care există între est și vest și între sud și nord să fie ireversibil transformate. Riscul este să lăsăm forțele populiste și extremiste să le transforme în prăpăstii care vor alimenta o Europă cu mai multe viteze, care în cele din urmă va dezbina Uniunea.
Deoarece Parlamentul European a devenit un partener-cheie în cadrul global de cooperare dintre instituțiile UE, iar activitatea interparlamentară a câștigat încet dar sigur un rol semnificativ în funcționarea Uniunii, suntem de părere că organismul COSAC este un forum adecvat pentru a face schimb de informații și de cele mai bune practici care sunt atât de necesare pentru funcționarea eficientă a parlamentelor din Uniunea Europeană de astăzi.
În următoarele luni, Președinția română are o serie de provocări care necesită întreaga noastră atenție și experiență: Brexitul în curs de desfășurare, alegerile pentru Parlamentul European, aducerea cadrului financiar multianual cât mai aproape posibil de un acord global, ca să menționez doar prioritățile de pe ordinea de zi. Credem cu tărie că cea mai bună abordare pentru a consolida proiectul european este aceea de a urmări o sinergie completă între statele membre pentru o abordare mai pragmatică, cu obiective fezabile, pentru ca cetățenii să perceapă rezultate tangibile în ceea ce privește aspectele politice, sociale și economice din viața lor. În acest sens, prioritățile președinției noastre sunt adaptate la cei patru piloni: o Europă a convergenței, o Europă a siguranței, o Europă consolidată ca actor global și o Europă a valorilor comune.
Așa cum am menționat deja, una dintre principale noastre preocupări este cadru financiar multianual (CFM), care va contura viitorul UE pentru următorii ani. Ne însușim așteptările în ceea ce privește eforturile noastre de a asigura un tempo coerent al procesului de negociere, prin continuarea și finalizarea progreselor înregistrare de Președințiile bulgară și austriacă. Atingerea unui progres semnificativ în ceea ce privește cadru financiar multianual necesită un angajament complet într-un efort colectiv al tuturor statelor membre și instituțiilor europene.
Primul pachet de mobilitate, rămâne unul dintre cele mai sensibile dosarele de pe ordinea de zi din cadrul Președinției noastre a Consiliului de Miniștri. Recunoaștem importanța preocupărilor tuturor statelor membre și ne angajăm, ca brokeri cinstiți, să construim o abordare constructivă bazată pe caracteristicile regionale și pe echilibrul dintre drepturile sociale și libertățile conexe, precum și pe obiectivele de consolidare a pieței interne.
          Asigurarea unei convergențe economice sporite va fi propice pentru coeziunea socială la nivelul întregii Uniuni. Din acest punct de vedere, mobilitatea forței de muncă este un element-cheie pentru stimularea creșterii economice și a ocupării forței de muncă la nivel European. Președinția română va acorda prioritate măsurilor de consolidare a dimensiunii sociale (concentrându-se pe punerea în aplicare a principiilor Pilonului european al drepturilor sociale), precum și de menținere și de consolidare a liberei circulații în cadrul pieței interne a UE.
În ceea ce privește Uniunea Energetică, este important să avem un consens privind principiul diversificării, atât pentru rutele de transport, cât și pentru sursele de alimentare, pentru a atinge un grad mai mare de securitate energetică. În acest sens, confirmăm necesitatea avansării în ceea ce privește dosarul Directivei referitoare la gaze, luând în considerare într-un mod constructiv toate punctele de vedere. Președinția română a Consiliului UE va întreprinde eforturi constructive pentru a avansa negocierile, ținând cont în întregime de voința politică a colegiuitorilor pentru a se ajunge la un cadru de reglementare clar și cuprinzător la nivel european.
După cum știți, Brexitul supune Uniunea noastră la provocări suplimentare, mai ales ca ne apropriem de termenul-limită convenit de 29 martie și avem impresia că cei doi ani de muncă pentru a negocia un acord de retragere între părți s-au irosit, împreună cu textul redactat cu grijă. Menținerea convergenței UE este crucială pentru a stabili un proces ordonat. Ne păstrăm mintea deschisă în următoarea perioadă, așteptând să aflăm ce își dorește Regatul Unit să realizeze pentru a ieși din impasul actual.
Migrația, terorismul și conflictele armate care se accentuează în vecinătatea noastră, toate acestea impun consolidarea frontierelor externe ale UE. Cred că suntem cu toții de acord că trebuie să fie identificată o abordare cuprinzătoare a migrației pe care UE să o aplice permanent. Consolidarea dialogului și a cooperării cu țările terțe de tranzit și de origine, precum și combaterea eficace a migrației ilegale sunt priorități pentru Președinția română. Obiectivele noastre privind migrarea se referă, de asemenea, la identificarea unei soluții optime pentru ca statele membre să realizeze o politică europeană modernizată în domeniul azilului, insuflându-i un mix echilibrat de principii de solidaritate și de responsabilitate.
Cetățenii noștri acordă multă importanță vieții personale și carierei și doresc să fie protejați de amenințările la adresa securității lor și a ordinii publice.
Vom continua activitatea Președinției austriece privind dosarele referitoare la gestionarea frontierelor externe, reforma spațiului Schengen sau prevenirea răspândirii terorismului. În această privință, România a dat dovadă de o determinare permanentă și coerentă în ceea ce privește asigurarea securității și acționând ca un membru de facto al spațiului Schengen. Vreau să îmi exprim speranța personală că, pe baza nivelului nostru ridicat de pregătire și de performanță de până acum, vom putea să aderăm la Acordul Schengen, astfel încât oamenii noștri de afaceri și interacțiunile noastre economice cu țări terțe să beneficieze pe deplin de calitatea noastră de membru din cadrul Uniunii Europene.
Nu în cele din urmă, Romania rămâne devotată înaintării perspectivei europene a Balcanilor de Vest, asigurând continuitatea eforturilor și atenției acordate regiunii de către Președințiile bulgară și austriacă ale Consiliului UE, sprijinind progresul candidaturilor Albaniei, Macedoniei, Muntenegrului și Serbiei.
Ca parlamentari, împărtășim un scop comun: să îmbunătățim legătura cu cetățenii și să găsim soluții la preocupările lor obișnuite. Prin urmare, Președinția română a Consiliului va fi axată pe cetățean, iar ordinea de zi se va concentra pe promovarea coeziune, ca o valoare europeană comună. Vom continua cu multă hotărâre activitatea UE de a proteja democrația, de a se asigura că proiectul European este bine înrădăcinată pe întreg continentul, pentru a-i face pe cetățenii noștri să înțeleagă mai bine cât de important este să facă parte din această familie uimitoare.
Pentru a încheia discursul meu de întâmpinare, aș dori să vă urez succes în activitatea COSAC pe parcursul Președinției române a Consiliului și vă doresc să aveți o experiență prolifică în timpul vizitei dumneavoastră în România!
 
 
 
 
 

 



Go to top