Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita oficială a delegației Comisiei pentru politică externă a Senatului, condusă de senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei, la Tirana, Republica Albania, în perioada 8 – 10 mai 2022

O delegație a Comisiei pentru politică externă a Senatului, condusă de senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei, a efectuat o vizită oficială la Tirana, Republica Albania, la invitația președintelui Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Republicii Albania, Mimi Kodheli. Din delegație au mai făcut parte senatorul Alexandru-Răzvan Cuc, senatorul Adrian Costea și senatorul Mihai Alfred Laurențiu, membri ai Comisiei.  
Programul vizitei a cuprins întrevederi cu Lindita Nikolla, președinta Parlamentului Republicii Albania, Mimi Kodheli, președintele Comisiei pentru afaceri externe din Parlamentul Republicii Albania, Taulant Balla, președintele Grupului parlamentar socialist, delegația română a participat la ceremoniile de marcare a Zilei Românității Balcanice, la 10 mai, în localitatea Saranda, ce a inclus o depunere de flori la Bustul lui Nicolae Iorga și inaugurarea Bibliotecii Mihai Eminescu, cu ocazia Zilei Românității Balcanice. 
În cadrul dialogului avut cu oficialitățile albaneze, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României a amintit că Albania este un prieten apropiat, un partener valoros și un aliat de încredere al României, reiterând că țara noastră a fost întotdeauna un susținător real al Albaniei în eforturile sale dedicate, de a deveni un aliat NATO și de a adera la UE. De asemenea, a fost subliniat faptul că România rămâne angajată în procesul de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest, ținând cont că această regiune este de o importanță strategică atât pentru Europa Centrală și de Est, cât și pentru întregul continent european.
 
În acest context, senatorul Titus Corlățean a arătat că este necesară atât intensificarea dialogului la nivel înalt, cât și amplificarea domeniilor de cooperare, o astfel de dezvoltare având o semnificație strategică pentru ambele țări, mai ales acum, când ambele țări se confruntă cu un mediu internațional fundamental schimbat, cauzat de agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei. 
Senatorul Corlățean a menționat că minoritatea albaneză din România și minoritatea aromână din Albania reprezintă cea mai valoroasă legătură umană care poate consolida și mai mult colaborarea dintre cele două state. De asemenea, a încurajat partea albaneză ca, în cadrul procesului de adoptare a legislației secundare, să se bazeze pe consultări mai ample cu minoritățile naționale, subliniind faptul că diversitatea culturală este o valoare esențială a democrațiilor, a societăților bazate pe respect și conviețuire pașnică. 
Președintele Comisiei pentru politică externă a menționat o serie de puncte specifice de interes pentru autoritățile de la București, printre care finalizarea procesului de restituire, către statul român, a Casei Iorga din Saranda, conform hotărârilor instanțelor judiciare albaneze și discuțiilor politice anterioare la nivel înalt. 
Alte teme discutate s-au referit la necesitatea intensificării contactelor directe între comunitățile de afaceri, precum și la dezvoltarea, în continuare, a contactelor interpersonale, prin schimburi cultural-educative, precum și prin instituții academice și organizații de tineret. Părțile și-au arătat aprecierea, pentru faptul că în iunie 2022 va fi lansată o cursă aeriană directă București-Tirana. 
Cu ocazia ceremoniilor de marcare a Zilei Românității Balcanice, la 10 mai, la Saranda, delegația a depus o jerbă la Bustul lui Nicolae Iorga și a participat la inaugurarea Bibliotecii Mihai Eminescu. Cu acest prilej, delegația a purtat un dialog constructiv cu reprezentanții comunității aromâne din Albania, pe teme legate de educația în limba maternă, precum și alte aspecte care țin de prezervarea identității naționale. 
Organizarea evenimentelor și deschiderea bibliotecii au fost realizate cu sprijinul organizațiilor donatorilor din România, printre care Societatea de Cultură Macedo-Română și Fundația Culturală Nicolae Iorga din Saranda.



Go to top