Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Guvernul a dat curs solicitării Senatorului USR Vlad Alexandrescu privind protecția artiștilor independenți

Guvernul a dat curs memoriului adresat de Senatorul USR Vlad Alexandrescu și a anunțat, în conferința de presă de azi, că toate persoanele care funcționează ca Persoană Fizică Autorizată precum și cele care au Contracte de Drepturi de Autor sau alte forme de activitate independentă vor beneficia de fonduri guvernamentale în limita a 75% din salariul mediu pe economie, în baza unei declarații pe proprie răspundere, cu o cerere la AJOFM, plata făcându-se în termen de 15 zile.
Vlad Alexandrescu: ”Nimeni nu trebuie să fie exclus sau uitat. Pentru că prin declararea pandemiei cu Covid 19 la nivel mondial și prin declararea stării de urgență pe teritoriul țării, unor categorii de cetățeni li s-a interzis posibilitatea de a-și exercita activitatea de pe urma căreia iși puteau in mod normal asigura existența. În temeiul articolului 22 alineatul 1 din Constituția României, al articolului 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, precum și al articolelor 1 și 7 din Declarația Universală a Drepturilor Omului, Guvernul României a înțeles obligația de a asigura cetățenilor țării dreptul la viață.”
 La începutul săptămânii, senatorul USR Vlad Alexandrescu, fost Mnistru al Culturii, a adresat un memoriu la Ministerul Culturii, la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, șa Ministerul de Finanțe și șa Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri cerându-le să ia măsuri de urgență pentru a-i susține pe cei peste 10.000 de artiști independenți: coregrafi, performeri, dansatori, actori, regizori, artiști vizuali, operatori, scriitori, scenografi, monteuri, editor film/video, cascadori, games designers, pictori, graphic designers, fotografi, cântăreți, compozitori, instrumentiști, ingineri de sunet, tehnicieni, artiști de circ, magicieni, iluzioniști, fashion designeri, restauratori etc  care și-au văzut dispărând  toate sursele de venit. Aproximativ 10% din ei sunt la limita sărăciei cronice, fără bani de mâncare mâine, cu zero economii.
În urma apelului adresat pe rețele de socializare de Senatorul USR Vlad Alexandrescu, aproape 13.000 de persoane au semnat o petiție on-line prin care se cere guvernului sprijinirea artiștilor independenți care sunt, acum, lipsiți de orice mijloace financiare de a se susține pe ei și familiile lor.
 



Go to top