Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Senatului României, Florin Vasile Cîțu cu președintele Consiliului Federal al Republicii Federale Germania (Bundestag), Bodo Ramelow

Florin-Vasile Cîțu, președintele Senatului României, a avut o întrevedere, luni, 23 mai 2022, cu președintele Consiliului Federal al Republicii Federale Germania (Bunderstag), Bodo Ramelow, în contextul vizitei pe care președintele Consiliului Federal o efectuează în România, în perioada 23-25 mai a.c. Bodo Ramelow care deține și funcția de prim-ministru al landului Turingia, este însoțit de o delegație din care fac parte reprezentanți ai mediului economic şi academic.
În cadrul întrevederii au fost abordate atât teme ce țin de intensificarea relației dintre România și Germania, cât și subiecte de actualitate de pe agenda internațională, cu accent pe situaţia din Ucraina.
În ceea ce-i privește pe cetăţenii români care lucrează în Germania, președintele Senatului a apreciat că există o strânsă colaborare cu autoritățile germane, în scopul identificării celor mai bune soluții pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajați şi a salutat modificările legislative în domeniul muncii care au intrat în vigoare anul trecut și care reprezintă un pas înainte în această direcție.
Un alt subiect important abordat a privit evenimentele militare din Ucraina, care continuă să fie extrem de îngrijorătoare. Președintele Senatului a afirmat că România a condamnat în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și neprovocată a Rusiei asupra statului vecin, această invazie fiind o încălcare flagrantă a dreptului și a acordurilor internaționale la care Rusia este parte. Domnia sa a subliniat că UE trebuie să rămână unită în mesajele și acțiunile sale în contextul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.
Florin Vasile Cîțu a reliefat că, în calitate de stat membru NATO și UE cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, România se confruntă cu o situație dificilă, din cauza fenomenului migraţiei, acționând în mod responsabil și în deplină solidaritate pentru a asigura gestionarea acestei ipostaze dificile la frontierele externe ale flancului estic. Domnia sa a afirmat că, în contextul actual, este nevoie de sprijinul UE, efortul financiar fiind unul consistent.
Abordând tema extinderii UE, preşedintele Senatului a specificat că statul român susține continuarea politicii de extindere, subliniind faptul că situaţia actuală evidenţiază importanţa procesului de aderare a Republicii Moldova, Georgiei şi a Ucrainei. Referindu-se la noile condiţii internaţionale în care Suedia şi Finlanda şi-au exprimat public intenţia de a aderare la NATO, a declarat că România sprijină demersul acestora.
Demnitarul român a afirmat că România a fost şi este un furnizor constant de securitate pentru UE, iar măsurile rapide și eficiente luate pentru a gestiona situația actuală de la frontieră, pentru a primi și a asista persoanele care fug de războiul din Ucraina, au demonstrat, încă o dată, că ţara noastră aplică pe deplin standardele comunitare și este pregătită să adere la spațiul Schengen. Încheierea acestui proces va permite dezvoltarea relaţiilor economice, ceea ce ar fi în beneficiul tuturor, înlesnind și circulaţia mărfurilor.
La întrevedere au participat senatorii: Alina-Ştefania Gorghiu şi Robert-Marius Cazanciuc, vicepreședinţi ai Senatului, Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene, și Roberta-Alma Anastase, vicepreședintele Comisiei pentru politică externă. Din delegația germană au mai făcut parte E.S. dr. Peer Gebauer, ambasadorul Germaniei la București, dr. Ute Rettler, secretar de stat în Consiliul Federal, Malte Krückels, secretar de stat pentru mass-media, reprezentantul statului liber Turingia la nivel federal, Tina Beer, secretar de stat pentru afaceri culturale, Guvernul de land Turingia şi Falk Neubert, purtătorul de cuvânt al Guvernului din Turingia.
 
 



Go to top