Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, l-a primit luni, 4 octombrie a.c. pe E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni ambasadorul Republicii Italiene în România. La întrevedere a luat parte și colonelul Ivano Antonio Romano, atașatul aparării în cadrul ambasadei.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de cooperarea româno-italiană în domeniul politic, economic, al apărării şi securității.
Preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a apreciat relația bilaterală existentă între țările noastre, bazată pe un Parteneriat Strategic Consolidat, subliniind potențialul de dezvoltare al cooperării în domeniul apărării și securității. În acest sens, domnia sa a pledat pentru creșterea investițiilor italiene în România, pe principii reciproc avantajoase și care să creeze locuri de muncă în România.
Nicoleta Pauliuc a mulțumit pentru condițiile oferite de statul italian comunității române din Italia, care se bucură de toate drepturile conforme standardelor europene și este un exemplu de integrare în societatea respectivă. Totodată, domnia sa a făcut apel la partea italiană să sprijine, și mai departe, eforturile României de integrare în Spațiul Schengen, în condițiile în care țara noastră îndeplinește toate criteriile de aderare.
Demnitarul român a pledat pentru creșterea cooperării în plan parlamentar, la nivelul comisiilor de specialitate, pe teme de interes comun, în domeniul apărării și securității, al sănătății și învățământului, în spiritul împărtășirii bunelor practici din ambele state. În acest sens, domnia sa a adresat aprecieri pentru rezultatele obținute de Italia în lupta împotriva Covid-19 și a campaniei de vaccinare.
Au fost dezbătute subiecte ce țin de cooperarea în planul UE, în ceea ce privește continuarea procesului de integrare a statelor din Balcanii de Vest, și în cadrul NATO, cu precădere pe Flancul Estic și cel Sudic, pentru combaterea amenințărilor directe și a celor hibride.
Președintele Comisiei a arătat, totodată, interesul deosebit pentru politicile de sănătate – cu accent pe politicile preventive și curative în ceea ce privește diferitele tipuri de cancer.