Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Aurel-Horea Soporan la reuniunea Adunării Parlamentare a Mediteranei cu tema „Legătura dintre mişcările de populaţie şi securitate”

Senatorul Aurel-Horea Soporan, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei, a participat, în perioada 19-21 iunie 2019, la reuniunea Adunării Parlamentare a Mediteranei cu tema „Legătura dintre mişcările de populaţie şi securitate”, care a avut loc la Ankara, la Marea Adunare Națională a Turciei.
 
Reuniunea a fost centrată pe analizarea, din perspective legislative naționale și regionale, a actualelor curente de migrație a populației din regiunea extinsă euro-mediteraneană și Africa, precum și a implicațiilor acestora, pe termen lung, în domeniul securității naționale și regionale. Obiectivul evenimentului a fost acela de a identifica inițiativele parlamentare naționale și regionale cheie, necesare pentru eliminarea disparităților constatate de Consiliul de Securitate al ONU și de alte organizații internaționale în domeniu.
 
Tematica reuniunii a vizat migraţia ilegală cauzată de sărăcie și de efectele modificărilor climatice, precum și solicitările de azil ale persoanelor care fug de conflictele în curs de desfășurare și de instabilitatea politică. De asemenea, a avut loc şi o dezbatere orientată spre acțiune concretă, pe tema provocărilor la adresa securității legate de întoarcerea și/sau relocarea luptătorilor străini suspecți de activități teroriste și a familiilor acestora, ca urmare a înfrângerii militare a ISIS în Siria și Irak.
 
În acest context, senatorul Aurel-Horea Soporan a subliniat importanța parlamentelor în identificarea și implementarea celor mai bune soluții legale de gestionare a migrației și a prezentat succint cadrul legislativ şi instituţional din România. El a evidențiat faptul că migrația nu reprezintă o problemă ce trebuie rezolvată, ci o prioritate care trebuie gestionată adecvat.
 
Reuniunea a avut și o componentă practică ce a constat într-o vizită de lucru la o tabără de refugiați din Gaziantep. Cu această ocazie, partea turcă a prezentat modalităţile de abordare la nivel naţional a problematicii migraţiei, evidențiind provocările cu care se confruntă Turcia în gestionarea valului de refugiaţi dinspre Siria.
 
La reuniune au participat delegații parlamentare din 15 state, reprezentanți ai unor organizații regionale și internaționale precum Uniunea Interparlamentară, Adunarea Parlamentară a NATO, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, ONU, Organizația Internațională pentru Migrație, Organizația Mondială a Sănătății și membri ai corpului diplomatic din 11 state.



Go to top