Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru politică externă din Senat, senatorul Cristian Dumitrescu și a membrilor Comisiei cu delegația Grupului parlamentar al Adunării Republicii Macedonia de Nord pentru cooperarea cu România, 6 februarie 2020

Senatorul Cristian Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, alături de alți membri ai Comisiei, au avut, joi, 6 februarie a.c., o întrevedere cu o delegație a Grupului parlamentar al Adunării Republicii Macedonia de Nord pentru cooperarea cu România, condusă de dl Pancho Minov, președintele Grupului.
În cadrul dialogului, președintele Comisiei pentru politică externă a evidențiat sprijinul constant și ferm acordat de România Macedoniei de Nord, în vederea integrării euroatlantice a acestui stat. Cristian Dumitrescu a arătat că țara noastră a avut și are drept una dintre priorități, evidenţiate și pe durata președinției rotative a României la Consiliul Uniunii Europene, aceea de a sprijini procesul de extindere UE cu țări din Balcanii de Vest, în măsura în care acestea respectă valorile europene și îndeplinesc criteriile de aderare. De asemenea, senatorul Dumitrescu a reliefat faptul că, în cadrul reuniunilor Comisiilor pentru politică externă avute la nivel european, partea română a susținut și va continua să susțină puternic integrarea în Uniunea Europeană a Republicii Macedonia de Nord, mai ales în condițiile în care acest stat a depus eforturi substanțiale în cadrul proceselor de reformă instituțională.
Vicepreședintele Comisiei pentru politică externă, senatorul Radu-Mihai Mihail a arătat, la rândul său, sprijinul constant acordat de România Republicii Macedonia de Nord și statelor din Balcanii de Vest în cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeană, precum și importanța acestui proces pentru România și UE, din punct de vedere al securității și dezvoltării economice în regiune. De asemenea, Radu-Mihai Mihail a apreciat maniera europeană în care Republica Macedonia de Nord a reglementat drepturile minorităților naționale aflate pe teritoriul său, printre care și cea aromână.
Partea macedoneană a subliniat relațiile tradiționale de prietenie dintre cele două țări și a mulțumit pentru sprijinul constant acordat de România, atât în ceea ce privește aderarea Macedoniei de Nord la NATO, cât și referitor la parcurgerea etapelor necesare integrării acestei țări în Uniunea Europeană. De asemenea, parlamentarii nord-macedoneni au trecut în revistă eforturile și demersurile de reformă instituțională necesare aderării la Uniunea Europeană, făcând apel la continuarea acordării sprijinului de către România, atât din punct de vedere tehnic, precum și în cadrul instituțiilor europene abilitate.  
Delegația parlamentară nord-macedoneană i-a avut în componență pe Meral Yzeiri, Sasko Kostov, Dragan Danev, membri ai Grupului și E.S. Gabriel Atanasov, ambasadorul Republicii Macedonia de Nord la București.
Din partea Comisiei pentru politică externă a Senatului a participat la întrevedere și senatorul Ion Hadârcă iar din partea Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Macedonia de Nord, președintele Grupului, senatorul Ioan-Cristian Chirteș și deputatul Mariana-Venera Popescu.



Go to top