Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea președintelui Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, la Reuniunea Asociației Senatelor din Europa

Președintele Senatului, dl Călin Popescu-Tăriceanu, participă în perioada 13-15 iunie 2019, la Paris, la cea de a 20-a reuniune a Asociației Senatelor din Europa (ASE). Din delegația Senatului României face parte și dl Cristian-Sorin Dumitrescu, președintele Comisiei pentru politică externă. Reuniunea prilejuiește continuarea schimbului de opinii la nivelul conducerii senatelor și avansarea de noi propuneri de cooperare în plan multilateral, atât la nivelul statelor membre ASE, cât și cu țări partenere din afara spațiului european.
Tema acestei ediții a reuniunii ASE este Bicameralismul: un atu pentru democrație. În cadrul dezbaterilor, a fost evidențiată viziunea comună a reprezentanților camerelor superioare ale statelor europene, potrivit căreia senatele au un rol esențial în funcționarea unui sistem politic fundamentat pe principiul controlului reciproc al puterilor (checks and balances), având în centrul său parlamentul, ca principal garant al democrației.
 Președintele Senatului României a susținut o alocuțiune în care a evocat câteva repere majore ale evoluției bicameralismului în Europa, evidențiind aportul camerelor superioare - cu atribuții similare sau asimetrice în raport cu cea de-a doua cameră -  în îndeplinirea funcției legislative și în exercitarea controlului asupra activității guvernamentale. Totodată, a subliniat rolul istoric al bicameralismului în transformarea și modernizarea societății românești, arătând că, după perioada comunistă, bicameralismul își redescoperă formele de manifestare, contribuind în mod semnificativ la procesul de consolidare democratică a societății. În context, președintele Senatului s-a referit la revizuirea Constituției României, din anul 2003, prin care au fost diferențiate atribuțiile celor două Camere ale parlamentului, creându-se premisele necesare pentru consolidarea rolului Senatului în procesul legislativ.
În mod particular, programul reuniunii ASE din acest an a inclus și un segment dedicat dialogului cu state din Africa cu sisteme parlamentare bicamerale, la care au fost invitați președinții camerelor superioare din Algeria, Maroc, Camerun, Coasta de Fildeș, Gabon, Kenya, Nigeria, Namibia, Republica Congo și Republica Democratică Congo.
Cu acest prilej, dl Călin Popescu Tăriceanu a evidențiat relațiile tradiționale de prietenie și cooperare dintre România și țările africane, contribuția specialiștilor români la stabilizarea democratică și dezvoltarea economico-socială în diferite țări de pe continentul african, precum și importanța finalizării cu succes a negocierilor pentru noul acord de parteneriat dintre Uniunea Europeană și țările din Africa, Caraibe, Pacific și a transpunerii în practică a noii alianțe Africa-Europa pentru investiții și locuri de muncă durabile. Totodată, a menționat interesul pe care România îl acordă aprofundării cooperării cu țările africane, inclusiv la nivel parlamentar, un exemplu în acest sens fiind găzduirea în acest an, de către Senat, la Palatul Parlamentului, sub egida dimensiunii parlamentare a Președinției Consiliului UE, a celei de-a 53-a sesiuni a Adunării Parlamentare Africa, Caraibe și Pacific și a celei de-a 37-a sesiuni a Adunării Parlamentare Paritare Africa, Caraibe, Pacific-Uniunea Europeană.
În marja Reuniunii ASE, dl Călin Popescu-Tăriceanu a avut o întrevedere bilaterală cu dl Stanislaw Karczewski, mareșalul Senatului Republicii Polonia. Cei doi omologi au trecut în revistă aspectele principale ale relațiilor bilaterale cu un accent pe rolul important pe care diplomația parlamentară îl are în diversificarea acestora. A fost, de asemenea, abordată tema viitorului Europei, a cooperării regionale inclusiv în cadrul dimensiunii parlamentare a Formatului B9. Cei doi demnitari au avut și un schimb de opinii asupra evoluțiilor politice recente din Ucraina și Republica Moldova.
 
Informații suplimentare

Constituită în anul 2000, Asociația Senatelor din Europa reunește președinții camerelor superioare ale parlamentelor din 16 state europene (Austria, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Marea Britanie, Republica Cehă, Elveția, Franța, Republica Federală Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Polonia, România, Federația Rusă, Slovenia, Spania) și Consiliul de Stat din Luxemburg, cu statut de observator. Asociația are ca obiective: dezvoltarea relațiilor dintre membrii săi; promovarea bicameralismului în cadrul democrației parlamentare; consolidarea identității și conștiinței europene. Reuniunile ASE au loc, de regulă, anual, într-unul dintre statele membre. Senatul României este membru fondator al ASE și a găzduit două reuniuni ale Asociației, în 2007 și 2018.
 
 



Go to top