Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Nicu Fălcoi: Susținem o Românie din ce în ce mai activă în NATO

La împlinirea a 70 de ani de la înființarea NATO și 15 ani de la aderaerea României la alianța nord-atlantică, USR consideră că îndeplinirea angajamentelor luate de țara noastră reprezintă cheia asigurării securității țării.
Astăzi și mâine are loc la Londra Summit-ul NATO care va marca în mod festiv acest eveniment, la care va participa și Președintele României.
 
USR consieră că zecile de misiuni aliate la care România a contribuit, sutele de evenimente de diplomație NATO sprijinite de România și miile de militari români participanți activi în teatrele de operațiuni constituie exemple grăitoare ale importanței pe care țara noastră o acordă Alianței.
Nicu Fălcoi, Senator USR, membru al Comisiei de Apărare din Senat: ”Ca fost ofițer al Armatei Române sunt cu atât mai marcat de faptul că fac și eu parte din cea mai de succes alianță de securitate și apărare colectivă din istoria contemporană. Ca om politic al USR am o responsabilitate în plus. Împreună cu colegii din USR promovăm activ nu doar principiile fundamentale din Tratatul de la Washington, libertatea, democrația, statul de drept, solidaritatea transatlantică și apărarea colectivă, dar vom susține o România din ce în ce mai activă în Alianță.”
 
După 1989, aderarea la NATO a fost – alături de aderarea la Uniunea Europeană – unul din proiectele strategice de țară încununte de succes. Pentru România, a fi aliat a echivalat, după Revoluția din 1989, cu intrarea într-o elită a țărilor aflate în comunitatea euro-atlantică, marcând ruperea definitivă cu trecutul comunist.
 
Nicu Fălcoi: ”România, dar în special Armata Română, a înțeles că intrarea în NATO înseamnă nu doar asumarea unor obiective politice declarative ci o schimbare profundă care trebuia să transforme radical statutul și modul în care este percepută România în lume. Am reușit să trecem, prin eforturile noastre și cu sprijinul aliaților noștri, al SUA ca principal aliat strategic, de la statutul de țară cu regim comunist dictatorial la o țară apreciată și respectată în comunitatea internațională. România demonstrează că este un aliat pe care se poate conta.”
 
USR consideră că alocarea reală a 2% din PIB pentru apărare și cheltuirea banilor pentru achiziționarea de tehnică de luptă modernă care să asigure în proporție de 100% interoperativitatea cu celelalte armate aliate consituie cheia de boltă a asigurării securității naționale în condițiile în care întărirea flancului sudic al Alianței devine o prioritate  strategică a acesteia.
 



Go to top