Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

„Provocări și soluții privind îmbunătățirea vieții supraviețuitorilor de cancer”, un eveniment organizat la Palatul Parlamentului și dedicat supraviețuitorilor de cancer

Peste o sută de supraviețuitori de cancer au primit, simbolic, diplome și cupe de învingători, în cadrul evenimentului „Provocări și soluții privind îmbunătățirea vieții supraviețuitorilor de cancer”. Diplomele și cupele au fost oferite de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, în sala de plen a Senatului României, în prezența premierului Nicolae Ciucă. Evenimentul a avut loc în contextul în care România va marca în premieră, anul acesta, pe 5 iunie, Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer, ca urmare a unei legi inițiate și promovate de Nicoleta Pauliuc.
"Două numere din statisticile de profil îmi dau fiori: aproape 100.000 de noi cazuri anuale de cancer şi aproximativ 50.000 de decese ale celor diagnosticați cu această necruțătoare boală. Dincolo de statistici, aproape toţi avem prieteni sau persoane dragi care luptă din răsputeri să supraviețuiască în lupta cu cancerul şi fiecare dintre noi şi-ar dori ca ei, cei care sunt greu încercați, să vi se alăture dumneavoastră, supraviețuitorilor bolii, cât mai curând. Mi-aş dori ca toţi să reușească. Angajamentul meu ferm este că această strategie de luptă împotriva cancerului va fi operaționalizată, că Ministerul Sănătății îşi va face datoria şi că Ministerul Finanțelor va găsi resursele necesare pentru a finanța implementarea noilor programe care pot salva atât de multe vieţi. Bugetul va reflecta aceste angajamente ferme pe care le iau astăzi în faţa dumneavoastră", a transmis premierul Nicolae Ciucă.
Evenimentul de la Senat a avut drept scop conectarea cu comunitatea supraviețuitorilor de cancer și, în paralel, atragerea atenției societății asupra provocărilor cancerului şi a soluțiilor privind îmbunătățirea calității vieții şi creșterea duratei de viaţă a supraviețuitorilor de cancer. În acest cadru, vizibil emoționată, senatoarea Nicoleta Pauliuc și-a împărtășit experiența personală în lupta împotriva cancerului.
La momentul confirmării diagnosticului de cancer pancreatic, timpul a stat în loc şi brusc s-a instalat o claritate mentală dată doar de Dumnezeu despre ce trebuie să fac cu vremea care mi-a mai rămas pe acest pământ. În acele clipe de cumpănă, am făcut un pact cu Dumnezeu că, dacă îmi va permite să mă nasc a doua oară, pentru că asta înseamnă, de fapt, supraviețuirea în cazul unui diagnostic de cancer, să ajut cât mai mulți bolnavi să fie învingători, să urce în trenul supraviețuitorilor. Şi, Slavă Domnului, iată-mă aici lângă dumneavoastră”, a povestit senatoarea.
Evenimentul „Provocări și soluții privind îmbunătățirea vieții supraviețuitorilor de cancer” a avut loc cu câteva zile înainte ca România să marcheze pentru prima dată, pe 5 iunie, Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer. Legea, inițiată de senatoarea Nicoleta Pauliuc, stabilește că“în scopul marcării Zilei Naţionale a Supraviețuitorilor de Cancer, se organizează, la nivel naţional şi local, manifestări ştiinţifice, educative şi cultural-artistice consacrate conștientizării şi informării cetăţenilor despre provocările şi soluțiile privind îmbunătățirea calității şi creșterea duratei de viaţă a supraviețuitorilor de cancer”. Senatoarea Nicoleta Pauliuc a explicat că, pentru marcarea Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, a ales drept simbol nufărul galben, asociat cu puterea interioară și liniștea, caracteristici ale supraviețuitorilor.
 
 
 
 



Go to top