Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea Grupurilor parlamentare de prietenie din Parlamentul României și Parlamentul federal al Canadei, cu participarea președinților Comisiilor pentru politică externă ale celor două Senate

Senatorul Ion-Narcis Mircescu, președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Canada, alături de deputatul Rodica-Luminiţa Barcari, vicepreședintele Grupului de prietenie, alături de copreședinții Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Parlamentului Canadei, au avut marți, 13 februarie a.c., o întrevedere, în format virtual, cu copreședinții Grupului parlamentar de prietenie cu România din cadrul Parlamentului Canadei, senatorul Peter Boehm, care deţine şi funcţia de președinte al Comisiei permanente de politică externă și comerț internațional din Senatul Canadei, şi deputatul Marie-France Lalonde, care deţine şi funcţia de secretar parlamentar al ministrului canadian pentru imigrație, refugiați și cetățenie.
La această întrevedere au participat şi senatorul Titus Corlăţean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului şi deputatul Francesco Sorbara, membru al grupului de prietenie Canada-România şi președintele Asociației parlamentare Canada-Europa (UE).
Obiectivul întâlnirii a fost stabilirea unei strategii de cooperare între cele două grupuri parlamentare şi demararea unor acțiuni concrete în acest sens.
Senatorul Ion-Narcis Mircescu a salutat crearea Grupului parlamentar de prietenie Canada-România și a mulțumit copreședinților canadieni pentru interesul acordat privind dezvoltarea dialogului cu România. Cu acest prilej, domnia sa a exprimat angajamentul Parlamentului României de a asigura consolidarea relațiilor cu Canada evidențiind faptul că diplomația și dialogul parlamentar joacă un rol important în promovarea intereselor și valorilor reciproce.
Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a făcut o evaluare a situației generate de agresiunea Rusiei în Ucraina. În contextul dramatic al pierderilor de vieți, al distrugerilor materiale şi al fluxului de migranți, domnia sa a evidențiat eforturile depuse de România şi Canada pentru susținerea Ucrainei. Totodată, președintele Comisiei pentru politică externă a subliniat importanța unui răspuns adecvat din partea comunității internaționale, prin înființarea unei Curți penale internaționale ad-hoc, care să confirme consacrarea principiului răspunderii în dreptul internațional pentru crima de agresiune.
Ambele părți au abordat subiectul Acordului economic și comercial cuprinzător dintre UE și Canada (CETA), prin intermediul căruia se pot găsi şi forma noi punți de legătură în cadrul cooperării economice în plan bilateral şi transatlantic.
 
 



Go to top