Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senator George Dircă, Președintele Comisiei pentru constituționalitate: Doamnă premier și doamnă ministru al Justiției, traduceți și publicați imediat raportul GRECO!

Scrisoare deschisă,

Doamnei Viorica Vasilica Dăncilă, prim-ministrul României,
Doamnei Ana Birchall, ministrul Justiției,
 

În perioada 17-21 iunie a avut loc sesiunea planară a Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO), organism al Consiliului Europei, în cadrul căreia s-a analizat gradul de implementare a celor 5 recomandări formulate în raportul adoptat în martie.
Reamintim, cele 5 recomandări cu privire la justiție vizau a) impactul modificărilor asupra pensionărilor anticipate și asupra promovărilor pe criterii de merit și specializare, b) înființarea și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, c) cadrul legal pentru asigurarea independenței procurorilor, d) drepturile, obligațiile și incompatibilitățile magistraților și e) răspunderea materială a magistraților pentru erori judiciare.
În mod regretabil, potrivit experților GRECO, doar recomandarea cu privire la ”drepturile, obligațiile și incompatibilitățile magistraților” ar putea fi considerată implementată de Guvernul României. În cazul celorlalte patru aspecte, statul român fiind lipsit de reacție.
La sesiunea plenară GRECO desfășurată la Strasbourg, acolo unde s-au purtat discuțiile cu privire la adoptarea de către Guvern a recomandărilor formulate în raport, Parlamentul României a fost reprezentat de doi membrii ai Legislativului. Un deputat și un senator, ambii membri ai Partidului Social Democrat. Cu un raport la care are acces momentan doar Guvernul si cu participanți la sesiunea plenară veniți exclusiv din arcul guvernamental, Opoziției și societății civile le este imposibil să cunoască punctul de vedere complet și corect formulat de către GRECO, necenzurat de Putere.
Având în vedere că Ordonanțele de Guvern nr. 7 și nr. 12 reglementează activitatea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție – un subiect central al raportului GRECO – și luând act de modul prin care aceste OUG au fost adoptate in mod tacit de Camera deputaților, vă solicităm, doamnă premier si doamnă ministru al Justiției, să traduceți și sa publicați până luni, 24 iunie 2019, raportul GRECO.
Cum Senatul este camera decizională în privința OUG 7 și 12, iar adoptarea tacită de către deputați nu poate fi considerată nici pe departe o practică legislativă sănătoasă în condițiile importanței subiectului Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, Guvernul României – ca unic decident în această privință – are acum obligația publicării raportului GRECO.
 



Go to top