Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Raportul senatorului Titus Corlățean privind îndeplinirea de către Georgia a obligațiilor și angajamentelor de stat membru al Consiliului Europei, adoptat în unanimitate de Plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a prezentat, în ultima zi a lucrărilor plenare, desfășurate la Strasbourg în perioada 25-29 aprilie a.c., în calitate de raportor, proiectul de raport al Comisiei de monitorizare cu tema: îndeplinirea de către Georgia a obligațiilor și angajamentelor de stat membru al Consiliului Europei. 
În etapa de pregătire a raportului, cei doi raportori, Titus Corlățean (România, SOC) și Claude Kern (Franța, ALDE), au purtat mai multe discuții cu reprezentanți guvernamentali, cu parlamentari din diferite  grupuri politice, cu autorități și cu membri ai societății civile din Georgia, în cadrul misiunilor de monitorizare efectuate la Tbilisi, cu privire la aspectele care fac obiectul procedurii de monitorizare, respectiv: consolidarea societății democratice, libertatea de expresie, reformele în justiție, asigurarea drepturilor minorităților, inclusiv prin semnarea și ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare, domenii ce țin de aria de competență a Consiliului Europei. 
Raportul relevă progresele înregistrate de Georgia în îndeplinirea obligațiilor și angajamentelor sale față de Consiliul Europei, perspectivele trecerii la o nouă etapă a procedurii de monitorizare – dialogul post-monitorizare - precum și  aspectele care se află în continuare în atenția Comisiei de monitorizare, inclusiv în ceea ce privește semnarea și ratificarea.
 
Senatorul român a subliniat că este nevoie de voință politică atât din partea partidelor de guvernământ, cât și a celor de opoziție, pentru a parcurge toate etapele procesului de monitorizare și a semnalat că polarizarea mediului politic georgian nu servește obiectivului acestei țări de consolidare democratică și a statului de drept, având în vedere aspirațiile de integrare europeană ale Georgiei. 
Totodată, senatorul Titus Corlățean a arătat că noul cadru constituțional, ca urmare a amendamentelor aduse de Georgia, în 2017, la legea fundamentală, constituie o bază solidă pentru asigurarea echilibrului de putere și a independenței justiției și a punctat o serie de propuneri concrete, incluse în raport, pentru continuarea reformelor în justiție. S-a referit de asemenea la libertatea presei și la libertatea de exprimare, arătând că Georgia reprezintă un model pentru statele din regiune privind asigurarea acestor drepturi. 
Proiectul de rezoluție și proiectul de recomandare susținute de raportor în cadrul sesiunii plenare  au fost adoptate în unanimitate de membrii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 



Go to top