Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Remus Negoi, vicepreședinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO la cea de-a 42-a Conferință Generală UNESCO

Senatorul Remus Negoi, vicepreședintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a participat, în perioada 21-23 noiembrie a.c., la cea de-a 42-a sesiune a Conferinței Generale UNESCO, cel mai important eveniment interguvernamental de la nivelul Organizației, care se desfășoară o dată la doi ani, la sediul UNESCO de la Paris.
Reprezentanții statelor membre UNESCO, ai mai multor organizații internaționale și ai societății civile au dezbătut, pe durata Conferinței Generale, activitatea organizației, în contextul actualelor provocări globale, precum schimbările climatice și noile tehnologii, bugetul UNESCO pentru intervalul 2024-2025 și 2026-2029, implementarea rezoluțiilor precedente, precum și rapoartele comisiilor din cadrul Organizației, respectiv: Comisia pentru educație, Comisia pentru științe naturale, Comisia pentru științe sociale și umaniste, Comisia pentru cultură, Comisia pentru comunicare și informare, Comisia pentru candidaturi, precum și Comisia care gestionează segmentul financiar, administrativ pentru programe și relații externe.
Mijloacele de realizare a educației universale, gestionarea și conservarea adecvată a siturilor din patrimoniul mondial, precum și utilizarea instrumentelor necesare pentru a lupta împotriva perturbărilor climatice și a reconstrui relația societății noastre cu natura au fost principalele subiecte abordate în cadrul discuțiilor.
De asemenea, reprezentanții celor 194 de state au dezbătut provocările actuale ale comunității internaționale, mai exact pacea, prin revizuirea Recomandării UNESCO din 1974 privind educația pentru pace și drepturile omului, precum și etica inteligenței artificiale si neurotehnologia.
În marja celei de-a 42-a sesiuni, vicepreședintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, senatorul Remus Negoi, a avut și o întâlnire cu E.S. Simona Mirela Miculescu, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO.
E.S. Simona Mirela Miculescu  a fost aleasă în unanimitate, de către reprezentanții celor 194 de state, pentru un mandat de doi ani, în funcția de președinte a celei de-a 42-a Conferințe Generale a acestei organizații specializate a Națiunilor Unite. ,,Este pentru prima dată când România prezidează acest organ de conducere al UNESCO și sunt convins că doamna ambasador Simona Mirela Miculescu va îndeplini cu succes această funcție esențială în cadrul Organizației”, a menționat senatorul Remus Negoi.
Pe durata Conferinței Generale, au avut loc și numeroase evenimente secundare, precum - o reuniune ministerială la nivel înalt - ,,Educație pentru pace”, o sesiune pe tema ,,(Re) Gândirea bunurilor comune, acționând împreună” în cadrul căreia dezbaterile au vizat modul în care bunurile comune pot fi protejate în contextul actualelor provocări globale – criza climatică și transformarea digitală, o reuniune dedicată egalității de gen și al 13-lea Forum UNESCO dedicat tinerilor, în cadrul căruia discuțiile s-au axat pe impactul social al schimbărilor climatice și asupra necesității realizării unei tranziții climatice echitabile, precum și reuniuni paralele pentru a discuta diverse aspecte legate de activitatea Organizației Națiunilor Unite.
Sesiunea a 43-a a Conferinței Generale va avea loc peste doi ani în Uzbekistan.
 
Context:
 
Conferința Generală este cel mai înalt organism de conducere al UNESCO, unul dintre cele trei organe constitutive ale Organizației, alături de Consiliul Executiv și de Secretariat. Pe durata fiecărei sesiuni se stabilesc politicile și principalele linii de lucru ale UNESCO, programele și bugetul organizației, sunt aleși membrii Consiliului Executiv și cei ai structurilor interguvernamentale ale UNESCO.
În cadrul discuțiilor celei de-a 42-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO, delegația română a prezentat prioritățile naționale ale țării noastre în domeniul politicilor culturale, educaționale și de cercetare științifică, în concordanță cu obiectivele și strategiile UNESCO, precum și angajamentul României față de multilateralism și valorile Organizației Națiunilor Unite.
De asemenea, la alegerile pentru organele subsidiare specifice programelor UNESCO (2023-2027), desfășurate în cadrul CG42, România a fost aleasă în cadrul celor trei organisme pentru care a prezentat candidaturi, respectiv:
 
- Consiliul Interguvernamental al Programului Hidrologic Internațional;
-  Consiliul Internațional de Coordonare a Programului Omul și Biosfera;
-  Consiliul Interguvernamental al Programului pentru gestionarea transformărilor sociale.



Go to top