Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatoarei Nicoleta Pauliuc, președinta Comisei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, cu Oleg Serebrian - Viceprim-ministru pentru Reintegrare a Republicii Moldova

Președinta Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Senatului, Nicoleta Pauliuc, a avut joi, 29 februarie a.c., o întrevedere cu Oleg Serebrian - Viceprim-ministru pentru Reintegrare a Republicii Moldova.
Subiectele abordate în cadrul dialogului au fost legate de stadiul actual al cooperării bilaterale cu Republica Moldova, procesul de aderare la Uniunea Europeană, evoluția războiului din Ucraina și situația de securitate din regiunea Mării Negre.
Președinta Comisiei pentru apărare a subliniat sprijinul României față de parcursul european al Republicii Moldova, în condițiile în care aceasta rămâne cel mai afectat vecin al Ucrainei, urmare a faptului că  Federația Rusă își continuă războiul de agresiune și acțiunile de destabilizare. Senatoarea Pauliuc a arătat că, odată cu începerea negocierilor de aderare la UE și implementarea accelerată a reformelor pe malul drept, Republica Moldova va resimți inevitabil schimbări - în plan economic, social, fiscal.
De asemenea, a  evocat riscurile unor atacuri hibride asupra Republicii Moldovei, orchestrate din exteriorul țării, riscuri care se mențin crescute în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale și referendumului pentru integrare europeană, care vor avea loc în acest an, respectiv alegerilor parlamentare din 2025. În acest sens, Nicoleta Pauliuc a declarat că securitatea Republicii Moldova este o prioritate pentru România iar aceasta trebuie înțeleasă în perspectivă regională, în corelare cu securitatea Ucrainei.
Demnitarul român a declarat că încurajează toate demersurile care au ca scop să conducă la cristalizarea de care să beneficieze autoritățile de la Chișinău, în vederea evidențierii unei viziuni unitare asupra reglementării dosarului transnistrean și a remarcat  interesul tot mai crescut, din partea UE, în ceea ce privește gestionarea relației cu Tiraspolul, în noua ecuație a integrării europene.



Go to top