În ședința Comisiei din data de 15.04.2025, unul dintre punctele aflate pe ordinea de zi a fost audierea mai multor petenti, lucrători în cadrul MAI, care sesizau anumite aspecte referitorare la posibile abuzuri presupus a fi fost săvârșite de anumiți conducători ierarhici din cadrul structurilor în care petenții își desfășurau activitatea. Petenții au solicitat și modificarea anumitor acte normative referitoare la modalitatea în care se efectuează testările psihologice ale polițiștilor, punând accent pe posibilitatea considerării efectuării unor testări independente, testări care să poată fi luate în considerare în cadrul instituției angajatoare.
Comisia a dorit să dea eficiență principiului juridic “audiatur et altera pars” invitând persoane din conducerea MAI pentru a prezenta punctul de vedere cu privire la problemele ridicate de petenți.
Problemele semnalate de petenți rămân în atenția Comisiei, care va decide asupra demersurilor ulterioare.
Comisia a adus la masa dialogului părțile pentru a identifica căile de soluționare a problemelor supuse atenției. Președintele Comisiei a solicitat părților identificarea căilor legale pentru depășirea stării de fapt și de drept actuale. Este foarte important de subliniat faptul că petenții au procese pe rolul instanțelor de judecată cu instituția angajatoare.
Comisia nu jocă rolul unei instanțe de judecată, dar prin atribuția controlului parlamentar și dreptului de inițiativă legislativă al parlamentarilor, aceștia pot iniția modificări legislative, acolo unde consideră că acestea sunt necesare.