Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita de lucru în Republica Franceză a președintelui interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, efectuează, în perioada 18-21 octombrie a.c., o vizită de lucru în Republica Franceză.
În cadrul vizitei, înaltul demnitar român a avut o întrevedere cu președintele Senatului francez, Gérard Larcher. La întâlnire au participat, totodată, prim-vicepreședintele Senatului francez, Roger Karoutchi, președintele Comisiei pentru afaceri externe, apărare și forțele armate, Christian Cambon, vicepreședintele Comisiei pentru afaceri europene și raportor Schengen, André Reichardt, și președintele Grupului de prietenie Franța-România, Bernard Fournier.
Discuțiile au evidențiat caracterul dinamic al cooperării la nivel bilateral, dar și în plan european și internațional, fiind reiterat interesul comun pentru aprofundarea și extinderea dialogului parlamentar, în cadrul oferit de Parteneriatul Strategic dintre cele două țări. Cu acest prilej, președintele Senatului francez a înaintat propunerea ca Senatul României să găzduiască următoarea reuniune a Asociației Senatelor din Europa (ASE).
Un subiect prioritar pe agenda întâlnirii a vizat aderarea României la spațiul Schengen și implicarea sa responsabilă și eficientă în protejarea frontierei externe a Uniunii Europene. În context, cei doi înalți oficiali au salutat adoptarea, de către Parlamentul European, a Rezoluției privind aderarea României la spațiul Schengen. Alina-Ștefania Gorghiu a arătat că acțiunea României pe toate palierele operaționale dovedește contribuția esențială a țării noastre la întărirea securității interne a UE, subliniind modul exemplar de gestionare a celor peste 2,5 milioane de refugiați care au traversat frontiera României.
Discuțiile au evidențiat, totodată, cooperarea eficientă dintre România și Franța în cadrul NATO și contribuția franceză la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic. Președintele interimar al Senatului a arătat că decizia preşedintelui Macron de a consolida prezenţa militară în cadrul NATO în România reconfirmă caracterul solid al Parteneriatului Strategic dintre cele două țări.
În cadrul dialogului au fost abordate şi teme legate de evoluția situației de securitate din regiune, precum și de efectele războiului declanșat de Federația Rusă, context în care președintele interimar al Senatului a prezentat sprijinul ferm și multidimensional acordat de România Ucrainei și refugiaților ucraineni.
Alina-Ștefania Gorghiu a evidențiat, de asemenea, asistența multidimensională pe care România o acordă Republicii Moldova pentru consolidarea rezilienței și gestionarea provocărilor multiple cu care se confruntă autoritățile de la Chișinău, precum și importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova pentru susținerea eforturilor de avansare a reformelor necesare integrării europene.
Programul vizitei în Republica Franceză a inclus și o întrevedere cu ministrul delegat pe lângă prim-ministru, responsabilă cu egalitatea între bărbați și femei, diversitate și egalitatea de șanse, Isabelle Rome. În cadrul consultărilor au fost discutate aspecte referitoare la standarde și mecanisme de asigurare a egalității de gen, a diversității și egalității de șanse, dar și la promovarea drepturilor femeilor în cele două țări. Discuțiile au vizat inclusiv asistența acordată Republicii Moldova, în contextul găzduirii, de către Franța, a următoarei ediții a Platformei de Sprijin pentru Moldova.
În cadrul întrevederii cu președintele Delegației pentru drepturile femeilor și egalitatea de șanse dintre bărbați și femei, Annick Billon, înaltul demnitar român a subliniat importanța schimbului de bune practici în vederea îmbunătățirii legislației în domeniu, menționând eficiența cotelor electorale de gen. Convorbirile au reliefat voinţa comună de extindere a cooperării în domeniu la nivel bilateral și european.
Președintele interimar al Senatului a avut, de asemenea, o întrevedere cu președintele Grupului de prietenie Franța-România din Senatul francez, Bernard Fournier. În cadrul convorbirilor au fost abordate teme de interes prioritar aflate pe agenda politică bilaterală, precum și aspecte ale colaborării economice și sectoriale și ale cooperării descentralizate. Cu acest prilej, Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat prioritatea acordată dimensiunii parlamentare a dialogului politic, fiind agreată necesitatea aprofundării cooperării pentru susținerea obiectivelor și intereselor strategice comune.
La întrevederi, alături de președintele interimar a Senatului, a participat și însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei României la Paris, Sena Latif.

poze: ©️ copyright SenatGo to top