Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a membrilor Comisiei pentru afaceri europene din Senat și Camera Deputaților cu Vicepreședinta Comisiei Europene Dubravka Šuica

Comisiile pentru afaceri europene din Senat și Camera Deputaților au avut joi, 13 octombrie a.c, o întrevedere comună cu Vicepreședinta Comisiei Europene Dubravka Šuica. 
Reuniunea a fost moderată de senatoarea Anca Dragu, fostă președintă a Senatului iar Comisia pentru afaceri europene a fost reprezentată de senatorii Cristian Ghica, Gabriela Crețu, Sorin-Ioan Bumb, Dănuț Bica și Andrei Hangan. 
Discuţiile au oferit un forum global pentru subiecte de actualitate europeană precum urmărirea rezultatelor Conferinței privind Viitorul Europei, evoluții demografice, imigrație, mobilitatea și competențele forței de munca, drepturile copilului, egalitate de gen. 
Vicepreședinta Comisiei Europene, Dubravka Šuica, a prezentat proiectele și demersurile realizate la nivelul Uniunii Europene, în domeniile democrației și demografiei. A pus accentul pe impactul schimbărilor demografice, pe necesitatea investițiilor în infrastructură, precum și pe accesul la servicii, pentru cetățenii cei mai vulnerabili la schimbările demografice. 
Viziunea pe termen lung a Comisiei, pentru zonele rurale, expusă în cadrul întrevederii, are la bază combaterea efectelor negative ale evoluțiilor demografice prin creșterea conectivității și a accesului la servicii, prin explorarea modalităților de a sprijini zonele cele mai afectate de „exodul creierelor” (brain drain) și prin mobilitatea  forței de muncă. 
De asemenea, susținerea investițiilor în educație și atragerea resurselor umane specializate reprezintă probleme esențiale identificate la nivelul Uniunii. În egală măsură, dezbaterile s-au concentrat asupra unei mai bune îmbinări a activității profesionale cu viața de familie, pentru cetățeanul european contemporan. Vorbitorii nu au neglijat nici problematica sprijinirii cetățenilor în demersul necesar de dezvoltare a noi competențe, pe parcursul carierei, aceasta reprezentând un aspect important al Pilonului european al drepturilor sociale. 
Vicepreședinta Comisiei Europene a atras atenția asupra importanței protejării democrației la nivelul Uniunii Europene, încurajând continuarea eforturilor realizate în cadrul Conferinței privind Viitorul Europei și  susținerea participării active a cetățenilor la consultările cu reprezentanții parlamentelor statelor membre. Dubravka Šuica a felicitat România pentru contribuțiile aduse de reprezentanții țării noastre în cadrul Conferinței. 
Senatoarea Gabriela Crețu, în calitate de membru al Comisiei pentru afaceri europene și fostă membră a Comisiei pentru piață internă din Parlamentul European, precum și cea mai longevivă membră în politici europene din România, în perioada de preaderare la UE, a subliniat importanța luării măsurilor adecvate, care să reducă impactul negativ al tuturor crizelor prezente și viitoare asupra economiei europene, atrăgând atenția asupra eventualelor probleme privind finanțarea programelor din Fondul Social European și Fondurile de coeziune, în lipsa suplimentării bugetului Uniunii și creșterii nevoilor de finanțare. Statele membre au alocat din fondurile destinate reducerii disparităților din interiorul Uniunii, observându-se inegalități la nivelul dimensiunii solidarității și sprijinului financiar, acordat de către statele membre Ucrainei, în conflictul militar de pe teritoriul acesteia. 
În cadrul întrevederii, senatoarea Anca Dragu, în calitate de membru al Comisiei pentru afaceri europene, dar și în calitate de președinte al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi, a prezentat eforturile continue pe care România le face și la nivel legislativ, de a asigura respectarea principiilor democratice și de a consolida statul de drept. De asemenea, a atras atenția asupra necesității și importanței intrării României în spațiul Schengen, având în vedere faptul că sunt atinse și respectate toate criteriile de aderare. A fost subliniată importanța economică și efectele pozitive pe care aderarea la spațiul Schengen le prezintă atât pentru economia națională, cât și pentru cea europeană. 
Dubravka ŠUICA a transmis delegației române susținerea Comisiei Europene și a Parlamentului European pentru aderarea cu celeritate a României la zona de liberă circulație a Uniunii și a reiterat necesitatea intensificării acțiunilor diplomatice la nivelul Consiliului și a statelor membre.



Go to top