Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorul Dan Lungu cere lămuriri privind demolarea casei lui Costache Negruzzi din Iași

Acesta a cerut lămuriri în legătură cu plângerile ajunse la Inspectoratul de Poliție Județean Iași  pe această temă și modul cum au fost soluționate, precum și care sunt măsurile pe care Ministerele le vor lua pentru restaurarea monumentului și sancționarea vinovaților.
„Faptul că din casa lui Costache Negruzzi, în care acesta a locuit pe parcursul anilor petrecuți la Iași, ne-am ales cu un morman de moloz, în ciuda avertismentelor instituțiilor abilitate, este revoltător. Disprețul valorilor, al legilor, al instituțiilor a atins în România o cotă dezolantă. Demolarea patrimoniului este echivalentă cu arderea bibliotecilor, ștergerea memoriei și mancurtizarea. Ne autosabotăm propria identitate cu veselă inconștiență și din interese minore”, a menționat Senatorul USR Dan Lungu.
Din fotografiile prezente în presa locală, realizate în ultimele șase luni, se poate observa limpede felul în care clădirea a fost treptat distrusă. Prezentă pe Lista Monumentelor Istorice la numărul 1081, având codul IS-II-m-B-03913, casa este localizată la adresa Horia 13, stradă a cărei denumire s-a schimbat și astăzi poartă chiar numele scriitorului Costache Negruzzi. Ea aparține în prezent unui om de afaceri local care, intenționând să ridice în locul ei un hotel, a înaintat anul trecut autorităților un Plan Urbanistic Zonal. Proiectul său nu a fost însă, în cele din urmă, acceptat de Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, care s-au sesizat și au constatat prezența casei lui Costache Negruzzi. Totodată, omul de afaceri a pierdut și în instanță procesele în care susținea faptul că pe terenul său nu există nicio astfel de clădire de patrimoniu, autoritățile stabilind contrariul. „Este un proces de demolare care a fost accelerat în ultimul an și, în special, în ultima lună. Trecem zilnic pe acolo, am observat tot ce se întâmplă și am făcut plângeri la instituțiile abilitate – Poliția Locală, Inspectoratul Județean de Poliție”, a declarat presei Virgil Băbîi, directotul Direcției Județene pentru Cultură Iași. Acesta a adăugat și faptul că acestea sunt singurele lucruri pe care Direcția pentru Cultură le poate face și că a așteptat ca, la semnalele sale, instituțiile competente să intervină și să oprească această demolare.
Interpelarea Senatorului USR de a Iași către Ministerul Culturii și Identității Naționale poate fi citită aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20ip%20lungu%20d%202576%20c.pdf, iar întrebarea adresată Ministrului Afacerilor Interne aici: https://www.senat.ro/PDFIntrebari/b%20in%20lungu%20d%202576%20a.pdf.



Go to top