Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui Comisiei pentru tineret și sport-Senat, Constantin-Bogdan Matei, cu o delegație condusă de Bjørn Berge, secretarul general adjunct al Consiliului Europei

Președintele comisiei pentru tineret și sport, Constantin Bogdan Matei, a avut vineri, 15 decembrie a.c. la Senat, o întrevedere cu secretarul general adjunct al Consiliului Europei, domnul Bjørn Berge.
Tema principală a întâlnirii a reprezentat-o “Integritatea sportivă la nivel european”, domeniu de interes în vederea respectării drepturilor omului în sport, prin combaterea dopajului, a corupției și prin dezvoltare durabilă.
La discuții au participat atât reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Sport, Thomas Răzvan Moldovan, vicepreședinte, cât și ai Agenției Naționale Anti-Doping, Eugen Coifan, vicepreședinte, și Gabriela Andreiașu, director general.
“Sportul este o prioritate pe agenda de lucru a Consiliului Europei. Am elaborat un plan nou de acțiune din perspectiva raporturilor dintre sport și drepturile omului cu elemente care se raportează la cele trei convenții pe tema sportului sub egida Consiliului Europei: Convenția Anti-Doping a Consiliului Europei; Convenția de la Macolin – Convenția Consiliului Europei privind manipularea competițiilor sportive; Convenția de la Saint-Denis.
O altă temă importantă o reprezintă componenta de tineret, cu accent pe problemele cu care se confruntă tinerii. Consiliul Europei urmărește să asigure o platformă deschisă, care să încurajeze implicarea tinerilor în toate domeniile” a afirmat Bjørn Berge.
Președintele Comisiei pentru tineret și sport, Bogdan Matei, a subliniat importanța transpunerii cadrului european la nivel național și a exprimat clar sprijinul României pentru un cadru de cooperare extins.
Reprezentantul Consiliului Europei a făcut referire și la  Acordul Parțial Lărgit cu privire la Sport (engl. EPAS) care încurajează atât colaborarea inter-guvernamentală între statele membre ale Consiliului Europei, cât și dialogul acestora cu federațiile sportive și organizațiile non-guvernamentale.
Reprezentații Agenției Naționale Anti-Doping s-au referit la misiunea institiuțională de implementare a unui Program Național Anti-Doping în deplină conformitate cu reglementările internaționale în domeniu și au reafirmat angajamentul față de consolidarea rolului de partener credibil și activ al României în efortul global de prevenire și combatere a dopajului în sport.
Bjørn Berge a exprimat aprecierea pentru implicarea proactivă a Agenției Naționale Anti-Doping în activitățile desfășurate sub egida Convenției Anti-Doping a Consiliului Europei și pentru abordarea ANAD de a considera tinerii o prioritate între grupurile țintă în programele de educație anti-doping.
Vicepreședintele Agenției Naționale pentru Sport, Thomas Răzvan Moldovan a punctat rolul pe care România îl are în implementarea “Strategiei naționale pentru prevenirea și combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării și discursului instigator la ură aferentă perioadei 2021-2023”, teme care sunt prioritare și pe agenda Consiliului Europei.
Participanții la reuniune au subliniat importanța cooperării prin care sportul își poate manifesta pe deplin rolul în susținerea principiilor de etică și integritate.



Go to top