Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea membrilor din Comisiile juridică, de cultură și pentru afaceri europene din Senat și Camera Deputaților cu Věra Jourová, vicepreședintă a Comisiei Europene

Marți, 28 iunie a.c., senatori din Comisia pentru afaceri europene, Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări și Comisia pentru cultură și media au participat la o întrevedere cu Věra Jourová, vicepreședintă a Comisiei Europene responsabilă pentru valori și transparență, în cadrul vizitei de lucru efectuată de aceasta în România. Subiectele aflate pe agenda discuțiilor au vizat statul de drept și democrația, cu accent pe reformele în curs în domeniul justiției în România, și libertatea presei.
În cadrul reuniunii, Robert Cazanciuc, vicepreședinte al Senatului, membru al Comisiei juridice, în calitate de moderator al discuțiilor, și-a exprimat convingerea că prin dialogul permanent și onest între țara noastră și Comisia Europeană, se poate obține ridicarea Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), fapt ce nu reprezintă un obiectiv, ci mai degrabă un instrument prin care să creștem încrederea cetățenilor în actul de justiție. Vicepreședinta Jourová a salutat demersurile clare ale României în ceea ce privește reformele în domeniul justiției, punând accent pe nevoia de a proteja valorile democrației la nivelul întregii Uniuni Europene, având în vedere contextul internațional actual.
Senatorul Cristian Augustin Niculescu-Țâgârlaș, președinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări, a exprimat profundul atașament la valorile statului de drept și angajamentul țării noastre în ceea ce privește lupta anticorupție. Senatorul Vlad Pufu, secretar al Comisiei pentru afaceri europene, a abordat subiectul libertății de exprimare și a presei libere și a subliniat nevoia unor programe europene de finanțare, specifice activității. În intervenția sa, senatoarea Anca Dana Dragu, președinta Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi și membră a Comisiei pentru afaceri europene, a atras atenția asupra faptului că nu trebuie să existe nicio conexiune între Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) și aderarea României la spațiul Schengen. Faptul că România nu este membră a spațiului Schengen are efect negativ asupra competitivității firmelor românești și încalcă unul dintre principiile fundamentale ale UE- libera circulație a bunurilor și serviciilor. În încheierea dezbaterilor, vicepreședintele Senatului, Robert Cazanciuc, a relevat rolul deosebit de important al Parlamentului în avansarea demersurilor privind reformele în domeniul justiției.
La reuniune au participat membri ai comisiilor permanente ale celor două camere, juridice, pentru cultură și afaceri europene, împreună cu membri ai cabinetului vicepreședintei Jourová, precum și ai Reprezentaței Comisiei Europene în România.
 
 



Go to top