Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a fost gazda unui eveniment care a reunit ambasadori din mai multe state

Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a fost gazda unui eveniment care a reunit ambasadori din mai multe state, principalele subiecte de discuție fiind combaterea violenței domestice și a traficului de persoane.
Au răspuns invitației președintei Senatului E.S. dna Taous DJELLOULI, ambasadorul Republicii Algeriene Democratice și Populare,  E.S. dna Isabel RAUSCHER, ambasadorul Republicii Austria, E.S. dna Maria Laura DA ROCHA, ambasadorul Republicii Federative a Braziliei, E.S. dna Annick GOULET, ambasadorul Canadei , E.S. dna Marija KAPITANOVIĆ, ambasadorul Republicii Croația, E.S. dna Ingrid KRESSEL, ambasadorul Republicii Estonia, E.S. dna Laurence AUER, ambasadorul Republicii Franceze , E.S. dna Sofia GRAMMATA, ambasadorul Republicii Elene, E.S. dna Rana MOKADDEM,  ambasadorul Republicii Libaneze, E.S. dna Violeta MOTULAITÉ,  ambasadorul Republicii Lituania, E.S. dna Siri Beate BARRY, ambasadorul Regatului Norvegiei, E.S. dna Mariá Eugenia ECHEVERRĺA, ambasadorul Republicii Peru, E.S. dna Raja JHINAOUI BEN ALI, ambasadorul Republicii Tunisiene.
 
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu a declarat: “Combaterea traficului de persoane și violența domestică sunt subiecte aflate pe agenda mea prioritară, pentru acest mandat. Consider că traficul de persoane este una dintre cele mai grave şi mai crunte infracţiuni din lume.
Pentru a lupta eficient împotriva traficului de ființe umane trebuie, în primul rând, să avem o perspectivă generală asupra fenomenului. Trebuie avute în vedere toate aspectele, începând cu legea penală din fiecare stat și eficiența aplicării ei, cât și, de exemplu, fenomenul migrației.
Determinarea cauzelor care conduc la extinderea acestuia sunt indicatorii esențiali pentru conceperea unor măsuri eficiente de combatere.
Fenomenul afectează un număr uriaș de persoane și, dacă ne gândim că foarte multe dintre ele sunt minore ne dăm seama de gravitatea acestuia, realizăm că sunt necesare o serie de măsuri complementare cum ar fi, de exemplu, acordarea unei atenţii speciale minorilor traficați.
De asemenea, combaterea violenței domestice este un subiect extrem de sensibil și de greu. Este o problemă majoră a societăţii cotidiene întrucât poate să îmbrace forme diverse, mai mult sau mai puţin vizibile, precum violenţa fizică, psihologică, economică şi socială.
Având în vedere complexitatea analizei asupra acestor fenomene infracționale și faptul că există state cu rezultate bune în lupta împotriva acestora, le-am invitat pe doamnele ambasadoare la discuții constructive, pentru schimb de experientă și, în mod special, pentru întărirea conlucrării dintre statelor noastre.
Le mulțumesc în mod deosebit doamnelor ambasadoare care au dat curs invitației mele, care ne-au împărtășit din experiența de bune practici a țărilor lor și sper că acest eveniment este piatra de temelie a unei colaborări care va da rezultate atât în combaterea traficului de persoane cât și în cea a violenței domestice.”
Consultările cu doamnele ambasadoare vor continua pentru a prelua cele mai bune politici pentru combaterea violenței domestice, a trafcului de persoane, dar și pentru a promova egalitatea de gen.
La eveniment au participat și reprezentante ale Parlamentului României: dna senator Silvia DINICĂ, președinta Comisiei Economice, Industrii și Servicii,  dna senator Simona SPĂTARU, vicepreședinta Comisiei juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, dna deputat Oana Țoiu - președinta Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, dna deputat Denisa NEAGU, vicepreședinta Comisiei pentru Știință și Tehnologie, dna deputat Mara CALISTA și dna deputat Oana ÖZMEN.
 



Go to top