Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

,,Solicităm Guvernului României să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca, atât întreprinderile din România, cât și cetățenii care au relații cu Marea Britanie, să nu fie luați prin surprindere de Brexit” – a declarat Gabriela Crețu, președinta Comisie pentru afaceri europene din Senatul României, în urma video-conferinței cu negociatorul-șef al UE, Michel Barnier

Joi, 17 septembrie a.c., în cadrul dimensiunii parlamentare germane a președinției rotative a Consiliului UE, a avut loc o video-conferință cu statut confidențial a negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, cu preşedinţii Comisiilor pentru afaceri europene din statele membre UE. Michel Barnier a informat președinții CAE asupra stadiului negocierilor aflate în desfășurare privind viitorul relațiilor UE-UK, răspunzând, de asemenea, întrebărilor acestora.
La finalul video-conferinței, doamna senator Gabriela Crețu, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senatul României, a declarat:
,,Suntem extrem de interesați de finalizarea negocierilor privind relațiile viitoare cu Marea Britanie în virtutea bunelor raporturi tradiționale dar, mai ales, datorită faptului că mai mult de jumătate de milion de români au ales-o drept a doua patrie.
Soarta lor, drepturile de care se vor bucura sau nu, după 1 ianuarie 2021, este foarte importantă pentru noi.
În aceste condiții, ne exprimăm îngrijorarea că actuala poziție a negociatorilor britanici confirmă cele mai sceptice așteptări anterioare și anume că guvernul conservator urmărește să culeagă toate avantajele fără a-și asuma obligațiile sau a respecta normele pe care orice european le respectă, în special în ceea ce privește accesul la piața unică europeană.
Totuși, sperăm într-un acord echilibrat, în cele din urmă, pentru că este foarte important pentru ambele părți. Susținem eforturile echipei de negociere conduse de Michael Barnier în apărarea poziției agreate de toate statele membre ale Uniunii Europene.
Timpul rămas este însă foarte scurt în condițiile în care Marea Britanie nu a solicitat activarea clauzei care permitea prelungirea perioadei de tranziție.
Indiferent de conținutul viitorului acord, situația după 31 decembrie se va schimba!
Solicităm Guvernului României să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca, atât întreprinderile din România, cât și cetățenii care au relații cu Marea Britanie, să nu fie luați prin surprindere.
Comisia Europeană a publicat o listă comprehensivă cu aceste schimbări. Recomandăm cetățenilor și companiilor interesate să verifice din proprie inițiativă și să ia măsurile necesare pentru a se adapta noii situații”.
Lista poate fi consultată la adresa https://ec.europa.eu/info/european-union-and-united-kingdom-forging-new-partnership/future-partnership/getting-ready-end-transition-period_ro#readiness-notices
 



Go to top