Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR a votat pentru desființarea pseudo-institutului de cercetare impropriu numit Institutul Român pentru Revoluția din Decembrie 1989

Senatorii USR au votat pentru desființarea pseudo-insitututului de cercetare, așa-numitul Institut Român pentru Revoluția din Decembrie 1989. IRRD este o simplă sinecură politică, o instituție care toacă banii publici și care a fost condus de Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu, ambii trimiși în judecată în dosarul Revoluției din decembrie 1989.
Senatorii USR au votat împotriva raportului de respingere a ordonanței guvernului privind desființarea IRRD. Motivând votul senatorilor USR, Florina Presadă a susținut că desființarea acestei instituții ar constitui ” o masură de reparație morală” față de cei care și-au pierdut viața în timpul evenimentelor din Decembrie 1989.
Iată în continuare discursul integral ținut în plenul Senatului de senatoarea USR Florina Presadă:
Desființarea Institutului Român pentru Revoluția din Decembrie 1989 a făcut obiectul unui amendament pe care l-am depus anul trecut chiar în ziua de 21 Decembrie la o lege pe care Guvernul Orban și-a angajat răspunderea. El nu a fost atunci preluat de către Premierul Orban, dar macar a revenit cu această ordonanță de urgență.
Este o măsură de reparație morală! Acest institut este o sursă de sinecuri pentru  persoane judecate pentru crime împotriva umanității, cum este Gelu Voican Voiculescu, susținut de Ion Iliescu, și el suspect de crime împotriva umanității. Mai sunt și alții, membri în colegiul național.
Aici nu se face cercetare, doar se fac fotocopii din arhive. Acest Institut nu a produs NIMIC, DAR NIMIC de valoare sau relevant pentru cercetarea din România! Cercetare se face la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului sau la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din România și în multe alte institute și universități din țară.
Ne costă mult aceste sinecuri și fotocopii. Bugetul a crescut de la an la an, ajungând, în 2019 ,la peste 2 milioane lei, cheltuielile de personal reprezentând peste 70% din totalul cheltuielilor.
Societatea civilă și adevărații revoluționari au cerut desființarea acestui Institut, expresie a ipocriziei maxime și a cinismului PSD care, prin acest institut, monetizează amintirea Revoluției Române din Decembrie 1989.
Nu e nicio surpriză că PSD respinge aceasta ordonanță. E un institut de casă și o sursa de venit pentru apropiații PSD.”
 



Go to top