Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Săptămâna Senatorilor USR 10 - 16 iunie 2019

 
Alexandrescu Vlad
 
"Copiii lui Irod. Raport moral asupra copiilor lăsați în grija statului"
 
Am repurtat astăzi prima victorie în lupta mea în favoarea copiilor lăsați în grija statului! Presiunea a fost în sfârșit destul de mare cât să miște lucrurile!
Guvernul a propus astăzi un proiect de lege prin care centrele de plasament de tip vechi vor fi închise până la sfârșitul lui 2020, vom avea o monitorizare a tinerilor după ieșirea din sistem timp de 2 ani și o indemnizație cu salariul minim timp de 3 luni.
 
VEZI ARTICOL
 
Legea USR pentru democratizarea universităților
 
Felicitări PSD, PNL, ALDE, PMP, PRO România, ați fost astăzi cea mai unită echipă! Sigle diferite, dar în spatele lor sunteți aceeași șleahtă care apără interesele baronilor.
La Camera Deputaților a ajuns la vot Legea USR pentru democratizarea universităților. Numai două modificări de bun-simț conținea: maxim 2 mandate de rector (revenirea la textul legii Funeriu, modificat de PSD între timp), iar decanul să fie ales prin vot universal, anume prin votul totalității cadrelor didactice și de cercetare titulare dintr-o facultate și, într-o proporție de 25 %, al studenților.
VEZI ARTICOL
 
Guvernul PSD-ALDE pregătește concedieri și tăierea salariilor din sectorul public.
Măsurile fiscale și economice inconștiente adoptate de către guvernarea PSD-ALDE în ultimii doi ani, sub oblăduirea infractorilor Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, au creat o criză bugetară majoră. Cheltuielile sunt în creștere, iar veniturile nu reușesc să țină pasul.
Promisiunile electorale populiste și măsurile fiscale care avantajează companiile și instituțiile camarilei politice de la București și ale baronilor din teritoriu riscă să creeze un colaps bugetar în toamnă.
 
VEZI ARTICOL
 
SCRISOARE DESCHISA MCNI -BREAZ
Daniel Breaz, ministrul Culturii, dă o nouă dovadă că nu înțelege nimic din domeniul Patrimoniului național și cu atât mai puțin ceva despre Patrimoniul arheologic și despre învățământul de specialitate!
Probabil că a rămas ancorat în tezismul premierului Dancilă care vede progresul țării pe repede înainte prin eliminarea autorizațiilor de construire!
Dacă inițiativele noastre de reformare a Legii Arheologiei au fost sistematic întârziate, iar ulterior blocate în Parlament, nu același lucru se poate spune despre practicile curente ale actualei coaliții!
 
VEZI ARTICOL
 
George Edward Dircă
 
#fărăpenaliînfuncțiipublice intra în dezbatere în Parlament
Inițiativa USR pentru care au semnat 1,3 milioane de români și pe care ar fi semnat-o mai mulți dacă ar fi putut, a fost blocată mai multe luni de zile în sertarul Biroului Permanent de la Camera Deputaților pentru că așa a vrut PSD-ALDE și pentru că dețin majoritatea.
După lungi insistențe, proiectul a fost pus pe ordinea de zi a Comisiei Juridice urmând să fie dezbătut și înaintat către Plenul Camerei Deputaților.
 
VEZI ARTICOL
 
Remus Mihai Gotiu
 
Cât de mult se fură din pădurile României. 
 
Concluziile investigației Declic prezintă o ipoteză șocantă: pentru fiecare copac și metru cub de lemn tăiat legal, un alt copac și alt metru cub de lemn se fură!
Într-o anchetă-analiză, pe care am realizat-o și publicat-o în 2015 și de la care pornește investigația Declic, arătam că pentru fiecare doi metri cubi de lemn tăiați legal, un al treilea metru cub era furat. Valoarea minimă a hoției o estimasem la 200-300 de milioane de euro/anual, iar cifra totală la afacerilor cu lemn tăiat ilegal la peste 1 (un) miliard de euro/ anual!
Citește investigația Declic și dă mai departe! Te asigur că, în Parlament, voi solicita o anchetă oficială.
 
VEZI ARTICOL
 

Câți bani au cheltuit pe TV partidele în campania electorală

PSD a cheltuit cel mai mult în campania electorală pe publicitate la TV. Aproape 2 milioane de euro. Alianța USR PLUS a cheltuit de peste 20 de ori mai puțin. Rezultatele se cunosc: diferența dintre PSD și USR PLUS a fost de câteva zecimale, iar dacă votul din diaspora nu ar fi fost blocat, situația arăta și mai diferit.
Acești bani vor fi decontați de AEP. Din fonduri publice. E un indicator extrem de relevant pentru două concluzii:
VEZI ARTICOL
 
 
PROPUNERE LEGISLATIVĂ USR: STOP vânătorii de ciocârlii!
 
De când a apărut știrea despre aprobarea cotelor de vânătoare a ciocârliei de câmp - (alauda arvensis, peste 400.000 de exemplare anual), am încercat să aflu și să înțeleg cu ce-or fi greșit păsările astea? Distrug recolte? Periclitează alte specii? Se înmulțesc necontrolat?
Împreună cu colegii de la USR din Clusterul de mediu, Allen Coliban și Cornel Zainea, și susținuți de alți parlamentari USR, am depus, săptămâna trecută, o propunere legislativă pentru modificarea Legii vânătorii, în sensul includerii ciocârliei de câmp pe lista păsărilor protejate, alături de alte specii de ciocârlie și, implicit, interzicerea vânării ei.
 
VEZI ARTICOL
 
George Marussi

Ce străini au cumpărat terenuri agricole în România

În lipsa altor date, sunt bune și acestea, dar așteptăm ca ministrul agriculturii să-și onoreze promisiunea de a inventaria terenurile cumpărate de străini, inclusiv prin firme românești, eventual și a celor arendate.
Câteva precizări:
- terenurile exploatate nu sunt neaparat în proprietate, o parte sunt luate în arendă;
- este posibil ca o parte din proprietarii străini să fi arendat terenurile unor persoane române;
- în evidențele APIA, persoanele juridice romane cu acționari străini nu intra în categoria „străini”, ceea ce face ca statistica să nu fie exacta
 
VEZI ARTICOL
 
 
Silvia Dinică
GHID PRACTIC DE FACT-CHECKING
Am participat astăzi la o dezbatere despre fenomenul fake news cu ocazia lansării volumului “Ghid practic de fact-checking”, volum care oferă jurnaliștilor și publicului larg instrumente de verificare a știrilor.
Nu cred că o lege pentru combaterea fake news este soluţia, căci poate deveni un instrument care poate să fie manipulat destul de periculos şi până la urmă arma pe care o avem este educaţia.
 
VEZI ARTICOL
 
Digitizarea, informatizarea și paradoxul din România
 
România se află într-o situație cel puțin interesantă din punct de vedere al digitizării și informatizării. În timp ce, țara noastră se bucură de viteze foarte bune la internet, atât de bune încât ocupăm fruntaș un loc cinci în lume atunci când vine vorba de internetul fix, ne situăm fix la polul opus la indicele economiei și societății digitale.
Dar ce este acest indice și ne interesează atât de mult? Pentru că el monitorizează performanțele țării noastre, ca de altfel ale tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, pe mai multe direcții:
 
VEZI ARTICOL
 
 
Ramona Nicoleta Dinu
România atrage din ce în ce mai puţini investitori străini
Încrederea străinilor în România scade din ce în ce mai mult. În 2018, investițiile străine directe în țara noastră au suferit o scădere de 13% față de 2017. 
Impredictibilitatea procesului legislativ este una dintre cele mai mari amenințări la adresa stabilității economiei. Legile date peste noapte, cu dedicație, îi obligă pe afaceriști să-și regândească planurile de extindere. Nimeni nu vrea să-și investească banii într-o țară în care, prin Ordonanță de Urgență, noi taxe apar de la o zi la alta. 
 
VEZI ARTICOL
 
 
 
 
Nicu Falcoi
Legea privind votul electronic la distanță
 
Pași înainte pentru proiectul legii privind votul electronic la distanță (L. 244/2019 – detalii, aici: https://www.senat.ro/FisaSenator.aspx…), proiect a cărui elaborare am coordonat-o, în cadrul departamentului de reformă electorală al USR, și pe care l-am depus la jumătatea lunii martie la Parlament.
Proiectul ajunge zilele acestea la mai multe comisii:
•  Mâine, de la ora 12.00, la Comisia pentru comunitățile de români din afara țării, pentru aviz
• Tot mâine, de la ora 13.30, la Comisia pentru administrație publică, pentru aviz 
• Miercuri, de la ora 10.00, la Comisia pentru comunicații și tehnologia informațiilor, pentru raport.
 
VEZI ARTICOL
 
Ghica Cristian
 
Proiect USR – Expertiza seismica a scolilor si a spitalelor
 
O VICTORIE IMPORTANTĂ în Comisia pentru administrație publică din Camera Deputaților. AMBELE proiecte pe care le-am inițiat pentru EXPERTIZAREA SEISMICĂ la școli și, respectiv, spitale, au primit RAPORT POZITIV. A fost vot în UNANIMITATE, ceea ce îmi dă speranțe să cred că, dacă proiectele vor ajunge în plen, au toate șansele să fie adoptate prin votul deputaților.
 
VEZI ARTICOL
 
 
 



Go to top