Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, a E.S. Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albania în România

Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, l-a primit în data de 13 octombrie a.c., pe Ilir Tepelena, ambasadorul Republicii Albania în România, la solicitarea acestuia.
Ambasadorul Republicii Albania a înmânat un mesaj din partea noului președinte al Comisiei pentru politică externă din Parlamentul albanez, Mimi Kodheli.
Senatorul Titus Corlățean a mulțumit pentru mesaj și a confirmat că România continuă să acorde sprijin Republicii Albania în parcurgerea procesului de integrare în Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce privește calendarul referitor la organizarea conferinței interguvernamentale pentru demararea negocierii efective a capitolelor de aderare la UE. În acest context, a subliniat că România rămâne angajată pe deplin în procesul  de integrare europeană a statelor din Balcanii de Vest.
Președintele Comisiei pentru politică externă a menționat o serie de puncte specifice de interes pentru autoritățile de la București, printre care finalizarea procesului de restituire, către statul român, a Casei Iorga din Saranda, conform hotărârilor instanțelor judiciare albaneze și discuțiilor politice anterioare la înalt nivel pe această temă. De asemenea, a evidențiat puntea de legătură pe care o reprezintă minoritatea albaneză din România și, respectiv, comunitatea aromână din Republica Albania, ca parte integrantă a identității românești.
În cadrul discuțiilor, cei doi oficiali au menționat o serie de alte dosare de interes, precum investițiile, comerțul bilateral, turismul, precum și necesitatea de finalizare a procesului de stabilire a unei linii aeriene directe București - Tirana. Totodată, au agreat că există numeroase oportunități de dezvoltare a relațiilor bilaterale în variate domenii, subliniind puternicul interes manifestat de ambele părți, în vederea extinderii contactelor politice bilaterale la nivel parlamentar.



Go to top