Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Ziua Internaţională a Drepturilor Omului


 
În contextul aniversării a 70 de ani de la adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului şi a 25 de ani de la adoptarea Principiilor de la Paris privind rolul instituţiilor naţionale pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului, Institutul Român pentru Drepturile Omului, Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor şi Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a Senatului, au organizat, în data de 10 decembrie 2018,  conferinţa „Rolul instituţiilor naţionale pentru drepturile omului în contextul provocărilor actuale”, ce a avut loc la Muzeul Municipiului Bucureşti, Palatul Şuţu.
Evenimentul a constituit un dialog, deschis şi constructiv,între instituţiile cu atribuţii şi preocupări în domeniul promovării şi protecţiei drepturilor omului, mediu academic şi organizaţiile neguvernamentale cu preocupări în domeniu şi a avut ca teme de dezbatere: „Instituţiile naţionale pentru drepturile omului – cadru deschis de dialog şi iniţiative comune” şi „Mijloace şi căi de acţiune ale instituţiilor naţionale pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului”.
În deschidere, au fost prezentate mesajul dlui deputat Iusein Ibram, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale a Camerei Deputaţilor şi mesajul dlui senator Dorin Valeriu Bădulescu, președintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi a Senatului.
Domnul Gabriel Vockel, director adjunct al UNICEF România, a subliniat, în discursul de deschidere, câteva dintre aspectele pozitive identificate în ceea ce priveşte măsurile şi acţiunile autorităţilor române vizând protejarea drepturilor copilului, dar şi unele elemente care ar necesita îmbunătăţiri, conform celor mai recente observaţii şi recomandări ale Comitetului pentru implementarea Convenţiei privind drepturile Copilului din 2017 privind România. Dintre aspectele pozitive, amintim demersul de reînfiinţare a ANPCA (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie) şi, respectiv, faptul că România este prima ţară din regiune care respinge instituţionalizarea minorilor sub 7 ani. Pe de altă parte, există şi unele lucruri de îndreptat, exemplificându-se patru linii directoare în care s-ar putea implementa politici mai ample şi mai eficiente: nediscriminarea, accesul la servicii de sănătate şi la educaţie, reducerea violenţei în şcoală şi familie, accesul la resurse. În încheiere, Gabriel Vockel şi-a exprimat, în numele organizaţiei UNICEF, dorinţa de a sprijini autorităţile române şi societatea civilă în demersul acestora de a crea şi aplica politici eficiente pentru realizarea drepturilor copilului.
În prima secţiune a conferinţei, moderată de dna deputat Adriana Săftoiu, au fost prezentate şi analizate aspecte privind activitatea instituţiilor naţionale cu atribuţii în domeniul drepturilor omului, evoluţiile aduse de cele mai recente modificări legislative privind mandatul acestora, dar şi provocările cu care se confruntă. Au luat cuvântul dl Zsolt Molnar, adjunct al Avocatului Poporului pentru domeniul drepturilor omului, egalitate de şanse între bărbaţi şi femei, culte religioase şi minorităţi naţionale, dl Gheorghe Aștileanu, vicepreşedinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, subcomisar de poliţie Ionel Floretin Creţa, inspector general adjunct, Inspectoratul General pentru Imigrări și dna Daniela Tontsch, președinte al Consiliului Național al Dizabilității din România.
Secţiunea a II-a, „Mijloace şi căi de acţiune ale instituţiilor naţionale pentru promovarea şi protecţia drepturilor omului”, a constituit un atelier de dezbatere, moderat de domnul Adrian Bulgaru, director al IRDO. Perspectiva oferită de participanţii, proveniți din variate zone de interes, cu privire la problemele actuale cu care se confruntă persoanele vârstnice, femeile, copiii, persoanele cu dizabilități în România, precum si aspecte privind accesul la educație și educația pentru drepturile omului, implementarea Agendei 2030. Discuțiile au creat premizele unor viitoare acțiuni comune și colaborări a actorilor implicaţi direct şi indirect în protejarea şi promovarea drepturilor omului, care să contribuie la îmbunătăţirea respectării drepturilor omului în ţara noastră.
Aşa cum sublinia şi Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres în mesajul său „Acum, mai mult decât oricând datoria noastră comună este cât se poate de clară: Să intervenim pentru apărarea drepturilor omului – pentru toţi, pretutindeni”.
In cadrul evenimentului a avut loc şi expoziţia de desene ale copiiilor participanţi la Concursul „Democraţie şi toleranţă” şi a celor premiaţi în cadrul altor concursuri de desene și afișe, creative și originale, care abordează mai multe drepturi, precum: dreptul la viață, dreptul la familie, dreptul la sănătate, dreptul la informare, dreptul la educație etc.
 
 


Go to top