Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervenția senatorului Titus Corlățean în cadrul reuniunii online a Comisiei pentru afaceri politice și democrație a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei

Senatorul Titus Corlățean, vicepreședinte al Senatului, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a avut o intervenție, joi, 15 octombrie 2020, în cadrul reuniunii online a Comisiei pentru afaceri politice și democrație  a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, privind marcarea a 10 ani de la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona: consolidarea cooperării dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, în calitatea sa de raportor al acestei comisii pe tema menționată.
În expunerea sa, senatorul Corlățean a salutat decizia de reluare a negocierilor privind aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, anunțată de secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și de vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, prin declarația comună a celor două oficialități, din 29 septembrie a.c. 
Senatorul român a reafirmat sprijinul său pentru identificarea soluțiilor juridice în vederea aderării Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului - potrivit obligațiilor juridic constrângătoare pe care statele membre UE și le-au asumat prin Tratatul de la Lisabona - obiectiv deosebit de important menit să reconfirme expertiza și rezultatele de excepție ale Consiliului Europei în domeniul drepturilor omului, democrației și statului de drept.  
Senatorul Titus Corlățean a menționat că îndeplinește simultan și poziția de raportor al Comisiei APCE pentru afaceri juridice și drepturile omului pe tema aspectelor juridice referitoare la aderarea Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului. În continuare, vicepreședintele Senatului a subliniat importanța audierilor ce vor avea loc în 9 decembrie a.c., în cadrul viitoarei reuniuni a Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație, la care experți și negociatori ai Consiliului Europei, Comisiei Europene, Serviciului European de Acțiune Externă și ai Parlamentului European sunt invitați să își exprime punctele de vedere privind aspectele juridice și posibilele soluții de depășire a obstacolelor pe care le întâmpină în prezent acest proces de aderare.
În baza mandatului său de raportor APCE pe această temă, senatorul român va lansa un apel pentru a se asigura întregul sprijin politic necesar finalizării procesului de aderare a Uniunii Europene la Convenția Europeană a Drepturilor Omului.



Go to top