Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

USR luptă pentru ca milioane de români să poată vota în Diaspora la alegerile din noiembrie

Pe 17 septembrie 2019, Comisia pentru comunitățile de români din afara țării din Senatul României a avut o sesiune de lucru de 2 ore jumătate pe tema stadiului implementării Legii 148/2019 pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală. La discuție au participat în calitate de invitați  reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Externe, Autorității Electorale Permanente și Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Este cea de-a doua astfel de sesiune de lucru propusă de președintele comisiei, senatorul USR Radu-Mihai Mihail, prima aând loc în luna iulie în urma adoptării Legii 148 privind votul în Diaspora.
Principalele subiecte discutate au fost: a) problemele întâmpinate de instituțiile publice în organizarea și coordonarea votului ce va avea loc în noiembrie; b) identificarea de soluții; c) marcarea punctelor de etapă a procesului de organizare a votării și ce s-a realizat până la momentul actual.
“USR luptă pentru ca milioane de români să poată vota în Diaspora la alegerile din noiembrie! Este mandatul pe care l-am primit de la alegătorii noștri când am intrat în Parlament. Este ceea ce am luptat să obținem în comisia specială în iulie:  mai multe secții de votare, pentru ca umilințele la care domnul Teodor Meleșcanu i-a supus pe românii din Diaspora pe 26 mai să nu se mai repete; formațiunile politice să poată propune mai mulți membri pentru secțiile de votare iar aceștia să aibă flexibilitatea de a se schimba pe parcursul celor 3 zile de vot” spune Senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.
 
Amendamentele USR pentru flexibilizarea prezenței membrilor în secție, atât a celor care reprezintă partidele politice, cât și a celor din societatea civilă, au fost respinse în Comisia specială, ideile însă au triumfat.
”M-am bucurat să văd că în ordonanța de urgență nr. 64 Guvernul a introdus posibilitatea ca membrii din secție să poată fi diferiți pe parcursul celor trei zile de votare. Pentru românii din Diaspora, o zi de muncă înseamnă sute, poate chiar mii de euro. Noi nu le putem cere acestor oameni care vin cu intenții bune, să ajute în secțiile de votare, să-și sacrifice 10 zile de muncă. Asta ar însemna că pierd foarte mult pe plan profesional.” a mai declarat senatorul Radu Mihail.
În prezent se estimează că se vor deschide aproximativ 900 de secții de votare în străinătate, cu câte minim 3 membri în secție. Numărul tabletelor alocate secțiilor aglomerate va fi în jur de 5-7 tablete/secție. Secțiile vor fi deschise de vineri până duminică și menținute deschise până când ultima persoană aflată la coadă a reușit să voteze, dar nu mai târziu de orele 23:59.. Numărul de secții s-ar dubla în comparație cu cele deschise la europarlamentare. Pe lângă numărul de secții deschise se adaugă și faptul că românii vor putea vota prin corespondență.
Dezbaterile consitituie un pas important în modernizarea procesului electoral și în schimbarea paradigmei în relația dintre statul român și cetățenii din Diaspora.
USR consideră că românii din străinătate nu sunt cetățeni de rang doi, ei au dreptul să voteze și au dreptul să nu fie umiliți cu cozi interminabile pentru a vota. USR va continua să invite reprezentanții instituțiilor publice implicate în organizarea procesului electoral în Parlament.
 

Go to top