Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Viorel Badea, președintele Comisiei pentru cultură și media: Ziua Culturii Naționale, punctul maxim al prețuirii și respectului datorate spiritului creator al națiunii române

„De peste 10 ani, ziua de 15 Ianuarie reprezintă un prilej pentru toți românii, indiferent pe ce meridian se găsesc, de a-și celebra cultura națională și geniul creator al înaintașilor și al contemporanilor iar, pentru instituțiile de cultură, să pună în valoare operele inestimabile ale tezaurului cultural românesc.
 
15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale, simbolizează punctul maxim al prețuirii și respectului datorate spiritului creator al națiunii române. Marcarea acestui moment de sărbătoare este o datorie de onoare nu numai a instituțiilor de cultură, dar și a fiecărui cetățean român, pentru că este vorba despre ceea ce ne definește ca popor, dar ne și individualizează la nivel european și mondial. Creația culturală materială, dar în mod special cea spirituală ne ajută să ne păstrăm identitatea și ne asigură recunoașterea și respectul celorlalte națiuni, a declarat senatorul Viorel Badea.
 
„Din păcate, actul cultural continuă să fie puternic afectat în aceste vremuri din cauza pandemiei, dar acest lucru nu trebuie să ne împiedice să ne manifestăm respectul și prețuirea față de cei care și-au dedicat viața păstrării și sporirii patrimoniului cultural al României”, consideră senatorul Badea.
 
„Din poziția de președinte al Comisiei pentru cultură și media a Senatului României, am cerut, în mod constant, sprijin real pentru sectorul cultural, cu toate componentele sale. Creșterea semnificativă a resursei financiare pentru Ministerul Culturii în Legea bugetului pe anul 2022 reprezintă un semnal îmbucurător în acest sens, dar nu este de ajuns. Cu toții trebuie să conștientizăm faptul că avem nevoie de cultură, de încurajarea creației culturale și de susținerea actului artistic, iar aceste deziderate se pot materializa doar printr-o implicare mai mare a autorităților statului în compensarea pierderilor devastatoare pe care restricțiile generate de pandemia de COVID-19 le-au adus deopotrivă artiștilor și instituțiilor de cultură” a mai adăugat președintele Comisiei pentru cultură și media, senatorul Viorel Badea.



Go to top