Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintelui interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut marți, 1 noiembrie a.c., o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.
Întâlnirea a avut loc în marja Conferinței „Femeile parlamentar din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, desfășurată sub Înaltul Patronaj al președintelui României, Klaus Iohannis, și organizată la iniţiativa preşedintelui interimar al Senatului.
În cadrul dialogului, înaltul demnitar român a salutat dialogul bilateral intens și deschis, inclusiv pe linie parlamentară, care se desfășoară într-o perioadă caracterizată de provocări majore la nivel economic, social și de securitate.
Președintele interimar al Senatului a reiterat faptul că România va continua să fie un susţinător constant şi activ al parcursului european al Republici Moldova. În context, cei doi înalți oficiali au arătat că această oportunitate nu trebuie irosită, continuarea procesului de integrare europeană fiind o responsabilitate istorică.
Președintele Parlamentului Republicii Moldova a subliniat că România a răspuns prompt și hotărât nevoilor Republicii Moldova, prin demersuri ample, fără precedent, care au implicat o mobilizare rapidă și complexă pentru a face posibilă acordarea de asistență. De asemenea, a mulțumit autorităților române pentru sprijinul acordat în această perioadă complicată pe care o traversează Republica Moldova.
Cu acest prilej, înaltul demnitar român a arătat că implementarea Acordului privind asistenţa financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro a fost deja demarată prin patru mari proiecte care vizează domenii strategice precum educația și îmbunătățirea serviciilor de utilitate publică.
Alina-Ștefania Gorghiu a evidențiat, totodată, importanța Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată în aprilie, la Berlin, la inițiativa României, Germaniei și Franței, un mecanism permanent de tip interguvernamental creat cu scopul de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova. În context, a exprimat încrederea că și la următoarea reuniune de la Paris se va reuși mobilizarea unui pachet de ajutor financiar substanțial.



Go to top