Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

USR atacă la CCR modificările aduse Legii concurenţei și modului de alegere a conducerii Consiliului Concurenței

USR sesizează Curtea Constituțională, împreună cu PNL, pentru legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.
Legea, în forma propusă de PSD, elimină Președintele României și Colegiul Consultativ din procedura de numire a Plenului Consiliului Concurenței. Colegiul Consultativ al Consiliului Concurenței era format, până acum, din reprezentanți ai mediului universitar, mediului de afaceri și din reprezentanți ai asociațiilor care promovează drepturile și interesele consumatorilor, răspunzând cerințelor de imparțialitate și claritate necesare pentru conducerea unei astfel de autorități administrative autonome.
„Forma propusă și adoptată de PSD și de cei care gravitează în jurul PSD reprezintă un atac frontal la adresa unei instituții independente, care se asigură că economia noastră funcționează pe principii competitive, de piață. Controlând acest organism, PSD vrea să-și protejeze grupurile de interese și să aprobe, așa cum a mai făcut-o, ajutoare de stat pentru firme care cotizează la partid. De asemenea, nu putem trece cu vederea scoaterea președintelui din procesul de numire al unei instituții care trebuie să fie independentă. Consiliul Concurenței trebuie să rămână independent de orice ingerință politică”, declară senatorul USR George Dircă.
USR așteaptă să se alăture demersului de sesizare a CCR toți senatorii care au votat împotriva OUG nr. 39/2017 privind acţiunile în despăgubire în cazurile de încălcare a dispoziţiilor legislaţiei în materie de concurenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996.



Go to top