Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea comună a președintei Senatului și a președintelui Camerei Deputaților cu președintele Statului Israel

Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, împreună cu președintele Camerei Deputaților, domnul Ludovic Orban, au avut miercuri, 9 iunie a.c., o întrevedere  E.S. domnul Reuven Rivlin, președintele Israelului, aflat într-o vizită de stat în România.
 În cadrul dialogului au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală în plan politic, economic-sectorial, cu precăderee în domeniul cercetării și al tehnologiei, precum și în planul apărării și securității.
Președinta Senatului a subliniat legăturile puternice de prietenie ale României cu Israelul, cel mai apropiat aliat și partener strategic al României în Orientul Mijlociu, cei 73 de ani de relații bilaterale neîntrerupte reprezentând dovada unei prieteniei solide între țările și popoarele noastre.
Israelul este cel mai apropiat aliat și partener strategic al României în Orientul Mijlociu, relația româno-israeliană fiind bazată pe încredere și durabilitate. Privim cu încredere viitorul relației noastre, întrucât împărtășim valori comune, în special în privința democrației și a statului de drept”, a subliniat președinta Senatului.
Totodată, Anca Dana Dragu a arătat importanța, pentru România, a creșterii și diversificării relațiilor cu Israelul, în domenii precum cercetarea și tehnologia, agricultură sănătate, digitalizare și apărare. În acest context, președinta Senatului a exprimat interesul pentru continuarea și diversificarea dialogului interparlamentar, atât la nivelul conducerii cât și la cel al comisiilor de specialitate, prin acesta putându-se crea premisele unei colaborări extinse în plan politic și economic-sectorial.
Domnia sa a subliniat importanța constientizării fenomenelor declanșate de anti-semitism, xenofobie și rasism pentru a putea lupta împotriva acestui flagel cu o voce comună și a subliniat că “România este un puternic susținător al definitivării cât mai curând posibil a primei strategii anti-semitism la nivelul Uniunii Europene”.
În încheiere, demnitarul român a adresat felicitări pentru succesul campaniei de vaccinare din Israel, subliniind importanța continuării implementării acestui proces pentru revenirea la normalitatea socială și economică.
Din partea Senatului României, la întrevedere au mai participat vicepreședinta Senatului, doamna Alina-Ștefania Gorghiu, președintele Comisiei pentru politică externă, domnul Titus Corlățean, liderul grupului senatorial USR PLUS, domnul Radu Mihail și liderul Grupului senatorial al UDMR, domnul Lóránd Turos.



Go to top