Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorului Titus Corlățean la evenimentul cu tema: Dreptul la limba maternă în Ucraina (Strasbourg, 9 aprilie 2019)

Cu prilejul participării, la Strasbourg, la lucrările Sesiunii de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), senatorul Titus Corlățean a reiterat, în cadrul unui eveniment public desfășurat în marja sesiunii APCE pe tema dreptului la educație în limba maternă pentru minoritățile naționale din Ucraina, inclusiv pentru etnicii români din această țară, poziția României cu privire la Legea educației, adoptată de Rada Supremă a Ucrainei în anul 2017.  A arătat că legea restrânge substanțial folosirea în școli a limbii materne de către minoritățile naționale, ceea ce contravine prevederilor Constituției ucrainene și angajamentelor în materie asumate de Ucraina la Consiliul Europei.
La eveniment au participat parlamentari români, ungari și din alte state europene, precum și reprezentanți ai minorităților naționale din Ucraina, asociațiile etnicilor români fiind reprezentate de Aurica Bojescu, reprezentantul comunității românilor bucovineni.
Titus Corlățean a readus în atenție recomandările Consiliului Europei  adresate Ucrainei cu privire la dreptul minorităților naționale la educație în limba maternă. Astfel, a reamintit că Adunarea Parlamentară de la Strasbourg a adoptat, în anul 2017, la inițiativa Delegației române la APCE, în procedură de urgență, o rezoluție prin care a semnalat impactul negativ pe care aplicarea acestui act normativ îl are asupra învățământului în limba maternă al minorităților din Ucraina. Totodată, la solicitarea APCE, Comisia de la Veneția a elaborat un set de recomandări pe această temă adresate Guvernului ucrainean.
Senatorul Titus Corlățean a subliniat că autoritățile din Ucraina nu au abordat cu responsabilitate nici recomandările Comisiei de la Veneția și nici ale APCE și nu au pus în practică aceste recomandări. Ca urmare, se impune ca după alegerile prezidențiale din Ucraina să fie promovată o nouă rezoluție APCE care să repună în discuție la nivel european situația utilizării în școli a limbii materne de către minoritățile naționale din Ucraina, inclusiv a etnicilor români din această țară.



Go to top