Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului României la Reuniunea Plenară a Conferinței privind Viitorul Europei (Strasbourg, 24-26 martie 2022)

La Reuniunea Plenară a Conferinței privind Viitorul Europei, eveniment desfășurat la Strasbourg în perioada 24-26 martie 2022, Senatul a fost reprezentat de senatorii –Gabriela Crețu și Radu Mihail.
În cadrul Grupurilor de lucru tematice ale Plenarelor, reprezentanții Senatului au participat, conform opțiunilor exprimate, la grupurile de lucru în domeniile educație și cultură (senator Gabriela Crețu), respectiv economie (senator Radu Mihail).
Grupul de lucru privind educația, cultura, tineretul și sportul a avut ca propuneri de dezbatere digitalizarea educației pe întreg teritoriul UE, sprijinirea tinerilor fără posibilități materiale pentru continuarea studiilor, armonizarea educației și acordarea de  investiții mai mari în educație, la toate nivelurile.
În intervenția sa din cadrul grupului de educație, cultură, senatorul Gabriela Crețu a declarat următoarele: ,,Susținerea dreptului la locuință ca drept universal (sau măcar drept european) pentru a susține tinerii, inclusiv  întemeierea familiilor și creșterea în bune condiții a copiilor și în cele două domenii de interes comun – medicină și informatică – să avem linii de finanțare importante, eventual pentru o rețea de universități care să pregătească cadrele despre care știm deja că lipsesc”.
În ceea ce privește activitatea grupului O economie mai puternică, locuri de muncă și justiție socială, membrii Conferinței au analizat propunerile în lucru, pornind de la recomandările cetățenilor.
Senatorul Radu Mihail a susținut, în primul rând, poziția sa cu privire la importanța asigurării drepturilor egale pentru cetățenii mobili. Un alt aspect subliniat a fost necesitatea de a preveni fragilizarea economiilor și a stabilității regiunilor de la frontiera estică a Uniunii (datorată creșterii riscului în regiune în contextul războiului din Ucraina). Propunerea este de a corela efortul de sprijin pentru regiune prin avantajele aduse de aplicarea noțiunii de autonomie strategică în domeniul economic. Acest lucru este posibil prin relocarea unor capacități de producție și a unor centre de furnizare de servicii din afara UE către fostele țări ale blocului sovietic.
Urmatoarea sesiune plenară a conferinței va avea loc pe 8-9 aprilie a.c. când se vor dezbate propunerile grupurilor de lucru.
 
Context:
 
Conferința privind Viitorul Europei  rămâne un cadru potrivit pentru a aborda tematici orizontale, de interes pentru cetățeni, cum ar fi provocările la adresa sistemului de sănătate în toate statele membre UE, refacerea economică, impactul social al pandemiei, întărirea instrumentarului UE de gestionare a crizelor, respectul pentru principiile și valorile fundamentale ale UE, gestionarea provocărilor migrației, securitatea, rolul UE în lume, începând cu prioritatea acordată vecinătății Uniunii.
 
 



Go to top