Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevedere în format online a senatorului George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală, cu Oleksandr Haidu, președintele Comitetului pentru politică agrară din Rada Supremă a Ucrainei

Senatorul George Scarlat, preşedintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală, a avut marți, 16 mai a.c., o întrevedere cu Oleksandr Haidu, președintele Comitetului pentru politică agrară din Rada Supremă a Ucrainei. Subiectele dezbătute în cadrul întâlnirii s-au axat pe teme de mare actualitate privind colaborarea dintre statul român și cel ucrainian.
 
Astfel, în problematica tranzitului produselor agricole ucrainiene pe teritoriul României, senatorul George Scarlat a precizat că rămân valabile, cum a fost stabilit, atât măsurile de salvgardare impuse la nivelul Comisiei Europene, cât și data de 5 iunie 2023 pentru interzicerea importului de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță. În ceea ce privește perioada de timp în care se aplică măsurile decise de Comisia Europeană în această situație, aceasta ar trebui să fie de cel puțin 6 luni. Președintele Comisiei pentru agricultură din Senatul României a subliniat importanța protejării fermierilor români, precum și preocuparea constantă pentru adoptarea urgentă și transmiterea sumelor compensatorii din partea Uniunii Europene, în vederea distribuirii fermierilor români afectați de criza cerealelor.
 
De asemenea, dată fiind experiența membrilor Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală a Senatului s-au discutat o serie de măsuri și soluții referitoare la pașii care trebuie urmați în vederea implementării aquis-ului comunitar.
 
În final, cei doi președinți au subliniat importanța dezvoltării contactelor directe între Comisia pentru agricultură, industrie alimentară şi dezvoltare rurală a Senatului și Comitetul pentru politică agrară din Rada Supremă a Ucrainei.



Go to top