Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

 
Comisia românilor de pretutindeni din Senatul României a organizat astăzi, 21 mai 2013, la Palatul Parlamentului, o întâlnire cu reprezentanţi ai Federaţiei Asociaţiilor de Basarabeni din România (FAB România), care este formată din 14 asociaţii de tineri basarabeni din diferite centre universitare, aflaţi la studii în România.
În cadrul întâlnirii, care a avut ca tema principală „Problemele şi soluţiile pentru tinerii etnici români din Republica Moldova aflaţi la studii în România”, reprezentaţii asociaţiilor de elevi şi studenţi basarabeni au prezentat o serie de probleme cu care se confruntă în momentul de faţă, cum ar fi: numărul mic de burse acordat pentru licenţă şi masterat elevilor şi studenţilor basarabeni care au absolvit în România,  inexistenţa mobilităţii burselor, schimbarea modalităţii de admitere la universităţile din România, soluţionarea aglomeraţiei la secţiile consulare din Republica Moldova în perioada de primire a dosarelor pentru admiterea la ciclurile de învăţământ din România şi rezolvarea plăţii cantinelor de către elevi, a căror servicii lasă de dorit şi care, în majoritatea cazurilor,  depăşeşte cuantumul bursei.
„Parlamentarii care sunt astăzi în faţa dumneavoastră sunt reprezentanţi ai tuturor partidelor politice, ceea ce vreau să fie pentru voi o garanţie clară că, în ceea ce priveşte modul în care oamenii politici din România tratează Republica Moldova, pe toţi ne interesează în egală măsură ceea ce se întâmplă în statul vecin.
Cred că a sosit momentul ca, prin voi, să se producă o împrospătare a elitelor din Republica Moldova, a sosit momentul ca interesul naţional să fie aşezat înaintea interesului de partid. Este nevoie ca această generaţie să ţină Republica Moldova pe un drum cu sens unic, drumul către viitor. Rolul pe care îl aveţi voi este unul fundamental”, a afirmat senatorul Viorel Badea, vicepreşedintele Comisiei românilor de pretutindeni.
Pe de altă parte domnul senator Viorel Badea a propus în cadrul întâlnirii, realizarea unui parteneriat între Federaţia Asociaţiilor de Basarabeni din România şi Comisia românilor de pretutindeni care să funcţioneze atât la nivelul unui proces permanent de informare şi de diseminare reciprocă a informaţiilor, cât şi la nivel legislativ.
La rândul său, doamna senator Mihaela Popa, vicepreşedinte al Comisiei pentru afaceri europene şi membru al Comisiei românilor de pretutindeni, a precizat următoarele: „Voi reprezentaţi o forţă. Astăzi sunteţi în Parlamentul României iar acesta este un prim pas de forţă politică, o politică a viitorului, o politică a curajului. Tinerii basarabeni vor fi cei care vor integra Republica Moldova în Uniunea Europeană. Un început a fost făcut pe 7 aprilie 2009, când tot tinerii au fost cei care au luptat pentru libertatea de opinie. Premiul Valeriu Boboc pe care l-am instituit în Senatul României pentru apărarea drepturilor fundamentale ale omului şi a valorilor democraţiei va fi preluat de astăzi de Comisia românilor de pretutindeni”.
La această întâlnire au participat, de asemenea, domnul senator Marin Burlea, vicepreşedintele Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senatul României şi domnul Eugen Tomac, preşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor.



Go to top