Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, cu Christian Cambon, președintele Comisiei de apărare, securitate națională și politică externă a Senatului Republicii Franceze

 
Senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului, a avut o întrevedere, la Paris, cu Christian Cambon, președintele Comisiei de apărare, securitate națională și politică externă a Senatului francez, luni, 6 decembrie 2021.
Cu acest prilej, au fost abordate teme importante care constituie substanța Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Franceză, reînnoit în cursul anului trecut, la Paris, de către prim-miniștrii celor două țări.
Senatorul Corlățean a subliniat necesitatea implementării efective a Foii de Parcurs și a obiectivelor fixate în cadrul acestui parteneriat și a propus în contextul discuțiilor cu omologul francez, lansarea unui dialog politic în format 2+2, între miniștrii afacerilor externe și miniștrii apărării ai celor două state.
Senatorul român a readus în atenție obiectivul legitim al României de aderare la spațiul Schengen și necesitatea identificării unei soluții pentru a înlătura dublul standard aplicat României la acest capitol și totodată a mulțumit omologului francez pentru susținerea acordată de Franța în vederea atingerii unui alt obiectiv major al României, și anume aderarea la Organizația pentru Cooperare si dezvoltare Economica (OCDE).
Au fost abordate totodată teme de interes privind dosarele europene, din perspectiva președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, începând cu primul semestru al anului viitor, cu specială privire asupra aspectelor ce țin de obiectivele de reziliență stabilite la nivelul Uniunii Europene, cu impact economic și social important pentru cetățenii europeni. Senatorul a salutat obiectivul anunțat al președinției franceze legat de salariul minim european, pentru care autoritățile române își exprimă întreaga susținere.
Dialogul cu omologul francez a vizat, de asemenea, teme de interes pentru Alianța Nord-Atlantica și aspecte privind gestionarea provocărilor de securitate din zona Mării Negre, precum și subiecte legate de procesul de extindere a Uniunii Europene, de conceptul promovat de Guvernul francez privind autonomia strategică, respectiv  de noul concept de securitate al UE - Busola strategică.
Discuțiile au pus în evidența soliditatea Parteneriatului strategic româno-francez, au avut un conținut de substanță și s-au desfășurat într-un spirit amical și de încredere reciprocă.
Președintele Christian Cambon a acceptat cu plăcere invitația adresată de președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, de a vizita România în primăvara anului viitor.
 
 
 
 Go to top