Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Teleconferința susținută de Președinta Senatului, Anca Dragu, împreună cu omologul său din regatul Spaniei, E.S. Dna. María Pilar Llop Cuenca

Joi, 25 februarie 2021, Președinta Senatului, Anca Dragu, a susținut o teleconferință cu omologul său spaniol, Președinta Senatului Regatului Spaniei, E.S. Dna. María Pilar Llop Cuenca, E.S. Dl. Manuel Cavero Gómez, secretar general al Senatului spaniol, E.S. Dl. Manuel Larrotcha Parada, ambasadorul Regatului Spaniei în România și E.S. Dna. Gabriela Dancău, ambasadoarea României în Regatul Spaniei.
 
Subiectul abordat a fost proiectul inițiat de Președinta Senatului României, Anca Dragu, cu scopul de a lupta împotriva violenței domestice, respectiv împotriva abuzurilor fizice la care sunt supuse femeile din țara noastră. Anca Dragu recunoaște experiența Regatului Spaniei în ceea ce privește combaterea acestui fenomen, atât la nivel legislativ, cât la nivelul implementării legilor în vigoare. Prin urmare, Președinta Senatului României a adresat invitația colegilor din Parlamentul Spaniei de a întări relația interparlamentară prin crearea unui grup de lucru bilingv care să aibă ca obiectiv transmiterea de bune practici adoptate de Spania în acest domeniu și coordonarea măsurilor legislative într-un pachet unitar, aliniat legislației europene și adaptat situațiilor reale raportate în România, raportate la indicatori reali ai fenomenelor din teren.
 
În cadrul convorbirii, Anca Dragu a declarat: ”Am studiat modele de politici publice care sa protejeze femeile în societate, iar Spania este unul dintre liderii europeni când vine vorba de acest subiect. Din păcate, lucrurile în România se schimbă prea încet pentru amploarea fenomenului. Numai în prima jumătate a anului trecut, au fost raportate 5.500 de cazuri de violență împotriva femeilor, însă știm că în realitate numărul este mult mai mare, iar femeile nu au un acces facil la autoritățile statului pentru a fi ocrotite”.
 
Președinta Senatului Spaniei încurajează această inițiativă și susține stimularea colaborării celor două parlamente. E.S. Dna. María Pilar Llop Cuenca a susținut că politica este cea care trebuie să furnizeze răspunsuri în combaterea acestui fenomen.
 
Cele două părți au citit și semnat o declarație comună în acest sens.
 
”Președinții Senatului spaniol și român și-au declarat angajamentul ferm de a-și dedica în continuare eforturile pentru combaterea violenței împotriva femeilor în toate manifestările sale, solidaritatea față de victime și condamnarea lor cea mai puternică a atitudinilor și a actelor de violență împotriva femeilor. Adunările parlamentare trebuie să funcționeze în toate spațiile publice, pentru a elimina stereotipurile și prejudecățile bazate pe gen.”



Go to top