Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Mesajul Președintei a.i. a Senatului, Alina Gorghiu, cu prilejul Zilei Naționale a României

Evocăm, astăzi, Marea Unire. Convocarea Adunării Naționale a Românilor pe 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, reprezintă una dintre cele mai frumoase pagini din istoria țării noastre.

La acea dată, o întreagă națiune  - lideri politici cu viziune, elite culturale, femei și bărbați de rând au trecut peste dificultățile acelor momente, dovedind solidarite și unitate și au pus mai presus de toate proiectul României Mari.

Istoria Marii Unirii are multe capitole. Cu această ocazie voi deschide unul despre care se vorbește mai rar: cel despre contribuția femeilor care, cot la cot cu bărbații, s-au jertfit în Primul Război Mondial, contribuind hotărâtor la realizarea dezideratului istoric de unire a tuturor românilor. Bine ar fi dacă de fiecare dată când mergem de Ziua Eroilor la monumentele dedicate celor care au făcut în război sacrificiul suprem să nu uităm că lângă fiecare nume de erou ar trebui adăugat, în minte, un nume de femeie care și-a pierdut soțul, fiul sau altă persoană dragă.

Așa se scriu marile istorii! Servind interesele României!

Faptele trecutului reprezintă o sursă de motivație pentru prezent și viitor. Vremurile sunt complicate! Avem război la graniță. Cu toate acestea, România a câștigat aprecierea internațională ca furnizor de securitate și stabilitate în regiune.  

Am asistat, recent, la ridicarea MCV, mergem către aderarea la OECD, iar Comisia Europeană a anunțat că suntem pregătiți tehnic pentru aderarea la spațiul Schengen. Avem o guvernare stabilă și un parteneriat între Președintele României, Guvern, Parlament și autoritățile locale, care schimbă multe lucruri în bine! Aceste lucruri ne oferă speranța că urmează ani și mai buni!

2023 trebuie să fie un an al echilibrului și al reformelor. Un an al maturității politice!
La mulți ani, România!



Go to top