Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

2 aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Comisia pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi a avut pe ordinea de zi săptămâna aceasta memoriul manifest formulat de Asociația Help Autism și Rețeaua organizațiilor în autism RO-TSA și FEDRA, în iminența Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, organizată anual în data de 2 aprilie în toate statele membre ONU, încă din anul 2007.
Problemele majore cu care se confruntă persoanele cu tulburări din spectrul autist și tulburări de sănătate mintală asociate din România sunt legate de o discriminare pe scară largă în multe domenii ale vieții, de excluziunea socială, de acces inegal la educație, servicii de sănătate și multe altele. 
“Scurgerea unui an de la ultima aniversare nu a adus, din păcate pentru cele peste 30.000 de persoane diagnosticate cu tulburări de spectru autist și familiile acestora, nicio măsură concretă pentru îmbunătățirea calității vieții.
Regimurile politice care s-au succedat la guvernare s-au întrecut în promisiuni făcute acestor familii greu încercate, însă s-au specializat în jumătăți de măsură, astfel că obiectivele anunțate nu au fost aduse la îndeplinire.
În aceste condiții, accesul la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație este în continuare limitat, deficitar, inechitabil și neuniform din punctul de vedere al calității serviciilor oferite”, susțin organizațiile neguvernamentale.
Membrii Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi a Senatului, în ședința din data de 1 aprilie 2021, au hotărât ca în data de 15 aprilie 2021, să organizeze o ședință comună cu membrii din Comisia pentru sănătate și Comisia pentru învăţământ, tineret şi sport la care să participe factorii decizionali si reprezentanții societății civile pentru a identifica cele mai bune soluții care să vină în sprijinul  persoanelor cu tulburări din spectrul autist, în așa fel încât să fie în conformitate deplină cu întregul cadru de drepturi și libertăți ale omului.
”Autismul şi dizabilitatea nu ţin cont nici de educaţia părinţilor și nici de statutul lor social, putându-se instala în orice familie. Profit de acest prilej pentru a face un apel către fiecare membru al societății noastre de a manifesta mai multă empatie pentru oamenii cu tulburări de spectru autist și pentru familiile lor”,  a declarat domnul președinte al Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de șanse, culte şi minorităţi a Senatului, senatorul Constantin Bogdan Matei.


Go to top