Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita la Chișinău a președintelui interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, se află astăzi, 2 septembrie a.c., în Republica Moldova, la invitația președintelui Institutului Cultural Român, Liviu Sebastian Jicman, în vederea participării la cea de-a V-a ediție a celui mai important eveniment dedicat cărții la Chișinău, Salonul Internațional de Carte Bookfest.
Ediția 2022 a Bookfest Chișinău beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Iohannis, și al Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, fiind deopotrivă sărbătoare a limbii și literaturii române, expresie a spațiului cultural și lingvistic român și simbol al solidarității între românii de pe ambele maluri ale Prutului.
Cu ocazia vizitei la Chișinău, președintele interimar al Senatului a avut întrevederi cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, cu președintele Comisiei pentru politică externă și integrare europeană din Parlamentul Republicii, Doina Gherman și cu președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Romania, Veronica Roșca.
Cu acest prilej, înaltul demnitar român a reiterat angajamentul ferm al statului român pentru realizarea obiectivelor stabilite prin Opinia COM din 17 iunie a.c. și în susținerea agendei de reforme a autorităților de la Chișinău în domenii cheie precum dezvoltarea economică, modernizarea administrației, reforma în domeniul justiției și consolidarea luptei împotriva corupției. Totodată, Alina-Ștefania Gorghiu a exprimat întreaga disponibilitate a Senatului României de a avea o cooperare susținută cu Parlamentul de la Chișinău, orientată către rezultate și adaptată nevoilor Republicii Moldova. În acest context, a exprimat încrederea că la cea de-a doua Ședință Comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, care va avea loc la București, vor fi identificate noi direcții comune de acțiune vizând amplificarea cooperării la nivel legislativ în vederea consolidării relațiilor dintre cele două țări.
Programul vizitei în Republica Moldova a președintelui interimar al Senatului a inclus și o vizită la Gimnaziul „Alexandrina Rusu” din satul Dănceni, Raionul Ialoveni, la invitația secretarului de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Adrian Dupu. Acțiunea face parte din proiectul “Cutia școlarului – cărți și rechizite pentru copiii din Republica Moldova”, finanțat de DRRM cu suma de 489.600 lei și care vizează întocmirea unei baza de date a elevilor cu risc de abandon, achiziția unui kit educațional și distribuirea acestuia copiilor defavorizați din școlile din Republica Moldova.
Totodată, președintele interimar al Senatului a avut o întrevedere cu primarul satului Dănceni, Victoria Butuc-Guranda și președintele Consiliului Raional Ialoveni, Mihail Silistraru. La întrevedere au participat și președintele Grupului parlamentar de prietenie cu Romania, Veronica Roșca, deputatul român Ioan Bălan, secretarul de stat Adrian Dupu și ambasadorul României la Chișinău, Cristian-Leon Țurcanu.
 
 
Informații suplimentare:
Salonul Internațional de Carte Bookfest Chișinău 2022 se desfășoară în perioada 31 august – 4 septembrie. Evenimentul beneficiază de sprijinul statului român, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) și Ministerul Culturii. DRRM susține Asociația Editorilor din România, unul dintre organizatorii ediției din acest an a Bookfest Chișinău, cu o finanțare nerambursabilă în valoare de 200.000 lei. Institutul Cultural Român este partener al Salonului Bookfest și organizează un stand cu titluri reprezentative și o serie de activități cu invitați din România și Republica Moldova. La eveniment sunt prezente edituri din România și Republica Moldova cu carte exclusiv în limba română, o noutate față de edițiile anterioare.
Evenimentul este organizat de ministerele Culturii din România și Republica Moldova, Asociația Editorilor din România, Uniunea Editorilor din Republica Moldova, Universitatea de Stat din Moldova, Biblioteca Națională a Republicii Moldova și Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova.
 Go to top