Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Alocuţiunea domnului Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului României, la Forumul Economic România-India (Bucureşti, 19 septembrie 2018)

Excelenţă, domnule vicepreşedinte al Indiei Shri Venkaiah Naidu,
Excelenţă, doamnă viceprim-ministru Ana Birchall
Excelenţă, domnule Ştefan-Radu Oprea, Ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
Excelenţă, domnule ambasador al Indiei Shri Thanglura Darlong,
Stimaţi oaspeţi,
Doamnelor şi domnilor,

Îmi face o deosebită plăcere să salut deschiderea Forumului Economic România India, organizat sub auspiciile vizitei oficiale în România a Excelenţei Sale, domnul vicepreşedinte al Indiei Shri Venkaiah Naidu. Aceasta este o ocazie deosebită pentru a realiza un schimb de opinii avantajos asupra modului în care se poate îmbunătăţi şi impulsiona interacţiunea dintre companiile româneşti şi cele indiene, astfel încât să amplificăm schimburile noastre economice bilaterale, pentru a depăşi, cât mai curând, suma de un miliard de dolari.
Vizita onorabilului vicepreședinte are loc în anul în care marcăm a 70-a aniversare a stabilirii relaţiilor diplomatice între România şi India şi este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a reliefa importanța întăririi Parteneriatului Extins, încheiat la New Delhi, în urmă cu cinci ani.
În calitate de preşedinte al Senatului, lansez un apel de a planifica şi organiza vizite cu scop bine țintit în India, pentru a spori prezenţa bunurilor şi serviciilor româneşti pe acea piață. Deopotrivă comunitatea de afaceri din România şi agenţiile guvernamentale cu responsabilităţi în sprijinirea întreprinzătorilor locali pentru facilitarea accesului acestora pe pieţele externe, trebuie să se coordoneze îndeaproape în acest scop. 
În acelaşi timp, dată fiind prezenţa consolidată a companiilor indiene în zona occidentală a Europei, este firesc să lansăm, cu această ocazie, o invitaţie deschisă pentru ca acestea să profite de factorul de atractivitate al oportunităţilor oferite de piaţa românească. De ce să urmărească diversificarea portofoliului lor în România? Pentru a-şi spori „amprenta la sol” în UE, din punctul de vedere al producţiei de bunuri, dar şi în ceea ce priveşte serviciile şi soluţiile back-office. Acest model este testat şi aplicat, iar noi dorim să-l perfecţionăm împreună.
Există circa 300 de companii înregistrate în România înființate cu capital indian care se ridică la aproximativ 17 milioane de euro. Printre acestea există câteva companii renumite din India, care au căpătat experienţă în Europa occidentală şi dețin cunoștințe aprofundate despre posibilitățile de afaceri din ţara noastră. Urmărim cu interes dezvoltarea ulterioară a acestei tendinţe şi sporirea constantă a numărului companiilor indiene în România.
Din păcate, există unele limitări care împiedică în prezent evoluţiile pe care dorim să le vedem că au loc între cele două comunităţi de afaceri, în special din cauza reglementărilor referitoare la acordarea de vize.
Este binecunoscut de către publicul român faptul că acord în mod constant o mare importanţă statutului cererii României de a deveni membru al Spațiului Schengen. Voi continua să îmi exprim deschis opiniile în această privinţă, dat fiind că există motivații economice importante pentru aceasta.
Deocamdată, ca să putem compensa acest dezavantaj şi ca să încercăm să nivelăm de o manieră echitabilă terenul de joc în raport cu competiția dură din spațiul Schengen, oferim facilităţi de reducere a timpului de aşteptare şi a birocraţiei solicitate pentru obţinerea de vize româneşti de către cetăţenii indieni care au deja în paşaport o viză Schengen valabilă sau care sunt rezidenţi ai unei ţări aparţinând zonei Schengen.
Doamnelor şi domnilor,
Cred că dumneavoastră, oamenii de afaceri, jucaţi un rol cheie deosebit de important în transpunerea în realitate a acordurilor economice sau a memorandumurilor de înţelegere.  Reprezentanţii Parlamentului şi ai Guvernului doresc să vă ofere asistenţă astfel încât dumneavoastră să faceţi economia să prospere, ridicând astfel calitatea vieţii popoarelor noastre.
Vă doresc tuturor ca lucrările acestui Forum de afaceri să fie încununate de succes și reiterez deplina încredere în capacitatea dumneavoastră de a găsi soluții practice și reciproc avantajoase.
Vă mulţumesc pentru atenţia acordată!              
 


Go to top