Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea delegației Senatului la cea de-a 13-a reuniune a Federației Astronautice Internaționale pentru miniștri și membri ai parlamentelor

O delegație a Senatului României a participat, în perioada 1-3 octombrie a.c., la cea de-a 13-a reuniune a Federației Astronautice Internaționale (IAF) pentru miniștri și membri ai parlamentelor, organizată la Baku, în marja celui de-al 74-lea Congres Internațional de Astronautică (IAC), precum și la sesiunile plenare din deschiderea Congresului. 
Din delegația Senatului au făcut parte, la invitația președintelui Federației Astronautice Internaționale, Clay Mowry, și a consilierului special al IAF pentru relații parlamentare și ministeriale, Dominique Tilmans, senatorii Marius Humelnicu, președintele Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, Nicușor Cionoiu, Maricel Popa și Eusebiu-Manea Pistru, membri ai comisiei, Florian-Dorel Bodog, vicepreședinte al Comisiei pentru știință, inovare și tehnologie, și Cristinel Gabriel Berea, secretar al comisiei.
Reuniunea IAF pentru miniștri și membri ai parlamentelor a fost găzduită de Adunarea Națională a Azerbaidjanului și a avut tema generală, Includerea soluțiilor spațiale pe agenda politică - o necesitate pentru factorii de decizie. Cele trei sesiuni de dezbateri au evidențiat rolul și contribuția soluțiilor spațiale în dezvoltarea serviciilor publice, în gestionarea dezastrelor și riscurilor și în managementul resurselor.
În intervenția sa din cadrul primei sesiuni, senatorul Marius Humelnicu, președintele Comisiei pentru comunicații, tehnologia informației și inteligență artificială, a subliniat importanța cercetării și inovării, ca vector major al progresului tehnologic în multe sectoare economice, și a pledat pentru promovarea specializării inteligente, care contribuie în mod semnificativ la creșterea performanței în inovare.
Senatorul român a evidențiat rolul comisiilor parlamentare de specialitate în susținerea, inclusiv prin intermediul diplomației parlamentare, a cooperării internaționale în domeniul spațial și a programului ONU “Agenda spațială 2030”, având în vedere beneficiile pe care știința și tehnologiile spațiale le poate aduce pentru umanitate.
În continuare, senatorul Marius Humelnicu a arătat că România, în calitate de țară membră a UE și a Agenției Spațiale Europene, a parcurs pași importanți pentru implementarea unui program spațial național armonizat cu principalele programe internaționale și europene în materie. "Strategia spațială a României are la bază conceptul 3S: Știință și tehnologie, Servicii și Securitate. Ne propunem să dezvoltăm tehnologii spațiale care să poată fi utilizate pentru o gamă largă de servicii naționale, în domenii precum protecția mediului și a biodiversității, agricultura inteligentă, telemedicina, meteorologia, securitatea alimentară sau transporturile. În același timp, tehnologiile spațiale stau la baza unor aplicații informatice de interes pentru cetățeni și au un rol major în îmbunătățirea securității frontierelor și a securității traficului aerian, maritim, feroviar și terestru, precum și pentru asigurarea securității cibernetice și gestionarea posibilelor dezastre".
În încheierea intervenției, senatorul Humelnicu a menționat că România va găzdui la București, în zilele de 10 și 11 octombrie a.c., cea de-a 11-a Reuniune consultativă a Agenției Spațiale Europene, având ca scop selectarea a două misiuni științifice satelitare de tip Earth Explorer, destinate cercetării proceselor și dinamicii sistemului terestru în raport cu mediul și clima.
 
Informații suplimentare:
Congresul Internațional de Astronautică reunește anual reprezentanți ai agențiilor spațiale naționale și ai industriei aerospațiale, decidenți politici, experți, cercetători și studenți, pentru dezbateri pe teme de actualitate privind spațiul.
Reuniunea pentru miniștri și membri ai parlamentelor, organizată de Federația Astronautică Internațională (IAF) începând cu 2009, în marja IAC, oferă o platformă unică de dialog între parlamentari și actorii tradiționali ai comunității spațiale (oficiali guvernamentali, agenții, reprezentanți ai industriei aerospațiale și ai mediului academic).
Programul ediției din acest an a Congresului Internațional de Astronautică a inclus inaugurarea expoziției IAC 2023, o sesiune dedicată reprezentanților agențiilor spațiale și două sesiuni tematice: Spațiul 2030-Politici și strategii în economia spațială globală și Infrastructuri de la Orbita joasă a Pământului până la suprafața Lunii-  Dimensiunea comercială a explorării.



Go to top