Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Mihai Goțiu: Domnule ministru al Culturii, cu cât sunteți plătit ca să trădați interesele, istoria și cultura României?

Interpelare adresată Ministerul Culturii și Identității Naționale, d-lui Ministru Daniel Breaz,
Stimate d-le ministru,
Am citit cu surprindere minciunile grosolane, pe care le-ați transmis public, la sfârșitul săptămânii trecute, legate de includerea Roșiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO. Sunt minciuni care vă plasează pe lunga listă a trădătorilor intereselor cetățenilor români.
Am fost șocat de lejeritatea incredibilă, autosuficiența sfidătoare, incompetența și ignoranța stupefiante cu care un ministru al Culturii repetă aceleași manipulări mizerabile, potrivit cărora istoria și cultura României ar împiedica dezvoltarea economică; că dosarul depus la UNESCO nu ar fi fost complet ori că includerea Roșiei Montane în UNESCO ne-ar afecta șansele la procesul de la Washington, în care Gabriel Resources solicită despăgubiri de miliarde de dolari.
Să le luăm pe rând:
  1. Istoria și cultura unei țări și a unei națiuni nu au valoare economică. Sunt INESTIMABILE (asta dacă înțelegeți ce înseamnă acest cuvânt). Și cu atât mai mult sunt inestimabile acele părți ale istoriei și culturii unei țări care sunt reprezentative pentru istoria și cultura universală. Desigur, istoria și cultura unei țări pot fi valorificate economic. Dar pentru asta un ministru al Culturii și un Guvern au nevoie de… cultură.
  2. Faptul că dosarul depus la UNESCO nu ar fi fost ”bine pregătit” ori ”incomplet” e o minciună sfruntată. Pe baza documentației depuse la ICOMOS și a vizitei făcute pe teren de către delegația ICOMOS, Roșiei Montane i-a fost recunoscută valoarea excepțională pentru istoria și cultura universală și a primit recomandare de includere în UNESCO. Consiliul Internațional pentru Monumente și Situri (ICOMOS) este cel mai prestigios organism internațional de experți din domeniul patrimoniului și organism raportor UNESCO. Cum puteți afirma că dosarul Roșia Montană nu ar fi fost pregătit bine după ce a fost evaluat și confirmat de ICOMOS?
  3. Cea mai grosolană minciună e cea potrivit căreia includerea Roșiei Montane în UNESCO ar afecta șansele României în litigiul cu Gabriel Resources, în condițiile în care e taman pe dos. Mai exact, ani la rând, reprezentanții companiei miniere au afirmat că Roșia Montană n-ar avea valoare de monument istoric și că includerea pe lista monumentelor istorice de clasă A din România s-ar fi făcut în mod abuziv, lucru care i-ar fi prejudiciat interesele. Practic, includerea Roșiei Montane în UNESCO ar desființa o parte semnificativă a argumentelor și pretențiilor slugilor lui Gabriel Resources. Pentru că ar fi o confirmare, dincolo de orice dubiu, a faptului că Roșia Montană are valoare nu doar pentru istoria și cultura României, ci și pentru istoria și cultura universală.
În realitate, singurul motiv pentru care România riscă să plătească daune e corupția uriașă din Afacerea Roșia Montană, în care, potrivit companiei, s-ar fi cheltuit 700 de milioane de dolari. Cum la Roșia Montană nu s-a construit nici aeroport, nici autostradă suspendată peste Apuseni, nici măcar un stadion la standarde europene (și multe alte lucruri care s-ar fi putut construi cu 700 de milioane de dolari chiar și în România), orice cetățean de bun simț poate înțelege în buzunarele cui au ajuns acești bani și de ce există politicieni care ar prefera să lase România să plătească miliarde de dolari pentru ca adevărul să nu iasă la lumină.
 
Stimate d-le ministru,
 Ținând cont de cele arătate mai sus, vă solicit să-mi răspundeți la următoarele întrebări:
  1. Știți ce înseamnă cuvântul INESTIMABIL? Cunoașteți vreo metodă prin care istoria și cultura României pot fi evaluate economic?
  2. Cine v-a mințit sau de ce mințiți când afirmați că un dosar, care a fost deja evaluat pozitiv de către organismul de specialiști raportor pentru UNESCO  și cel mai important organism internațional din domeniul patrimoniului cultural, ICOMOS, ar fi incomplet?
  3. Ce credeți că ar face și ar spune ministrul francez al Culturii dacă sub Notre-Dame s-ar descoperi ceva resturi de minereu de aur și argint?
  4. Cu cât sunteți plătit ca, în exercițiul funcțiunii, să repetați manipulările grosolane ale avocaților și slugilor companiei miniere?



Go to top