Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea vicepreședintelui Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, cu o delegație parlamentară chiliană, condusă de prim-vicepreședintele Camerei deputaților din Republica Chile, Alexis Sepulveda

Vicepreședintele Senatului, Robert-Marius Cazanciuc, a avut luni, 19 septembrie a.c., o întrevedere cu o delegație parlamentară chiliană, condusă de prim-vicepreședintele Camerei deputaților din Republica Chile, Alexis Sepulveda, aflată într-o vizită oficială în România. 
Vicepreședintele Senatului a salutat dinamica ascendentă a relațiilor bilaterale, bazate pe interacțiune și, în egală măsură, pe o  viziune comună în numeroase aspecte legate de agenda internațională. Participanții la întrevedere au subliniat, pornind de la moștenirea latină comună, rolul esențial pe care îl are diplomația parlamentară în armonizarea punctelor de vedere. 
Senatorul Robert Cazanciuc a prezentat situația politico-economică a României, insistând asupra importanței activității din domeniul IT pentru dezvoltarea economică a țării noastre și a dat ca exemplu, în acest sens,  demersurile făcute pentru crearea unor condiții și facilități optime atragerii și dezvoltării acestui sector de perspectivă. 
Vicepreședintele Senatului a reiterat necesitatea intensificării cooperării economice bilaterale, în scopul atingerii potențialului real al acesteia. Poziția geostrategică a României în Europa, ca punte de legătură între UE și partenerii acesteia, a fost menționată de demnitarul român ca factor ce ar constitui un avantaj și pentru Republica Chile. 
În cadrul convorbirilor a fost reliefat  interesul comun pentru maximizarea cooperării sectoriale în domenii precum educație, securitate cibernetică, turism și energie regenerabilă. 
Oficialii au avut un schimb de idei asupra situației geopolitice  actuale și a provocărilor din lume, cu accent pe migrație și libera circulație. În acest context, senatorul Robert Cazanciuc a menționat sprijinul populației și al Guvernului României pentru refugiații ucraineni. 
Din delegație au făcut parte deputații: Ana María Gazmuri, Guillermo Ramírez, Hugo Rey, Joanna Perez, Leonardo Soto și  Excelența Sa María Pía Busta Díaz, ambasadorul Republicii Chile în România.



Go to top