Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Primirea de către senatorul Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, a E.S. Özgür Kivanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia la București

Senatorul Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, l-a primit, la data de 27 aprilie a.c., pe E.S. Özgür Kivanç Altan, ambasadorul Republicii Turcia la București.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme privind cooperarea în plan bilateral, regional şi în cadrul NATO, cu accent pe domeniul apărării.
Președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a transmis condoleanțe pentru pierderile suferite în urma seriilor de cutremure care au avut loc la începutul lunii februarie a.c. şi a afirmat că România este alături de Turcia în această grea încercare. De asemenea, a reamintit de sprijinul furnizat de țara noastră pentru a limita efectele dezastrului.
Demnitarul român a punctat importanța Parteneriatului Strategic dintre România şi Turcia care continuă să asigure cadrul optim pentru dezvoltarea cooperării în domeniul apărării. Totodată, a evidențiat colaborarea foarte bună în domeniul învățământului militar şi a salutat participarea Turciei la Centrul NATO de Excelență.
În ceea ce privește situația de securitate din zona Mării Negre şi efectele războiului din Ucraina, demnitarul român a evidențiat  că această situație a schimbat coordonatele de securitate la nivel regional, european şi transatlantic. Domnia sa a subliniat că granițele unui stat nu se schimbă prin decizii unilaterale şi a punctat importanța respectării integrității teritoriale a Ucrainei. Totodată, în acest context, a arătat importanța strategică a zonei Mării Negre pentru NATO.
De asemenea, senatorul Nicoleta Pauliuc a punctat nevoia de a susține Republica Moldova, statul cel mai afectat de conflictul din zonă şi a susținut importanța sprijinului acordat acestui stat pentru creșterea rezilienței şi a capacității de apărare.
Totodată, a fost discutată posibilitatea diversificării şi aprofundării colaborării în domeniul industriei militare.
 
 



Go to top