Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

România la Președinția Consiliului UE

Astazi, in calitate de Presedinte al Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul Romaniei, alaturi de premierul Dacian Ciolos, consilierul prezidential Leonard Orban, doamna deputat Ana Birchall, presedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaţilor si ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, am participat la lansarea dezbaterii publice privind stabilirea prioritatilor Romaniei in calitate de Presedinte al Consiliului UE in primul semestru al anului 2019. Romania isi va exercita aceasta Presedintie intr-o perioada complicata pentru Uniune, dar resposabilitatea noastra este de a contribui la consolidarea proiectului european. Tocmai de aceea am lansat un apel la demararea pregatirilor pentru Presedintia Romaniei inca de la inceputul mandatului Guvernului Ciolos, apel concretizat astazi in aceasta prima consultare publica care este foarte importanta deoarece trebuie sa valorificam toate energiile la nivel national care sa contribuie la consolidarea unei viziuni romanesti asupra viitorului Uniunii Europene. Nu in ultimul rand, trebuie sa valorificam vizibilitate oferita de Presedintia din 2019 pentru promovare economica, comerciala sau investiţionala, turistica şi culturala.
In cadrul Presedintiei la Consiliului UE din 2019, Parlamentul Romaniei va avea un rol important atat in ceea ce priveste sprijinirea Guvernului pentru exercitarea unei bune Presedintii, cat si gestionarea dimensiunii parlamentare, asigurand cadrul necesar dialogului intre Parlamentul European si parlamentele nationale in diverse domenii. Deoarece urmatoarea legislatură parlamentară este cea care se va ocupa de preluarea Presedintiei, partidele si cetatenii au responsabilitatea de a promova in noul parlament politicieni competenti, cu experienta europeana, atasati valorilor europene, cunoscatori al marilor dosare europene ce vor fi gestionate in acea perioada. Doar un Parlament competent și responsabil va alege un Guvern competent care să aibă un rol onorabil cand Romania va prelua presedintia UE. România este un stat membru nou care se bucura de o sustinere semnificativa a proiectului european si care constientizeaza pe deplin beneficiile pe care apartenenta la Uniune le aduce. Din acest punct de vedere, Romania are sansa de a aduce in cadrul UE, prin Presedinţia Consiliului, un suflu proaspat, viu, dinamic, care sa trezeasca dorinta de a ne redescoperi entuziasmul cu privire la proiectul european.



Go to top